Военна информация

Архив - от 16 до 31 март

 

 

The Sunday Times: Германия обмисля възстановяването на наборната военна служба

31.03.2024, 22:05

В Германия се планира възстановяване на задължителната военна служба, пише The Sunday Times.
Следващата седмица министърът на отбраната на страната Борис Писториус ще получи доклад за вариантите за евентуално възстановяване на задължителната военна служба като част от по-широки мерки, целящи страната да бъде "готова за война".
Въпреки това, в Берлин, който е на близо 480 км от най-близката руска граница, няма усещането за непосредствена заплаха, което преобладава в Скандинавските и Балтийските страни. Едно скорошно проучване показава, че 52 процента от гласувалите подкрепят връщането на някаква военна служба, а 43 процента са против.
В началото на март Der Spiegel съобщи за вероятното възстановяване на задължителната военна служба в Германия.  Според германската медия министърът на отбраната на Борис Писториу е възложил разработването на възможни варианти за възстановяване на задължителната военна служба.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

The Telegraph: Балтийските страни призовават НАТО да бъде готов за руска инвазия

31.03.2024, 21:55

Естония, Литва и Латвия са изпратили съвместно изявление, в което предупреждават за заплахи от Русия за страните от НАТО. Алиансът трябва да бъде подготвен за факта, че Русия може да започне "екзистенциална" война срещу Балтийските страни, "покривайки се с виелица от дезинформация". Това са заявили за The Sunday Telegraph водещи дипломати във Великобритания от Естония, Латвия и Литва.
Според тях Руската федерация може "бързо да се извърне" от Украйна, за да нахлуе в Балтийските държави. Дипломати са отбелязали, че "бруталните действия на руския президент Владимир Путин в Украйна събуждат в тези три страни "най-мрачните спомени" от времето на (Йосиф) Сталин.
The Sunday Telegraph подчертава, че посланикът на Естония Виляр Луби, посланикът на Латвия Ивита Бурмистри и шарже д'аферът на Литва Лина Зигмантаите са изпратили съвместно изявление по повод 20-ата годишнина от присъединяването на техните страни към НАТО, която се отбеляза на 29 март. В него те посочват още, че присъединяването към алианса означава, че техните страни никога не са имали "по-силна колективна сигурност" от днес, но "също така никога не са се сблъсквали с по-страшна заплаха".
"Нашите предупреждения за скрита и нарастваща заплаха от Изтока бяха твърде лесно отхвърлени в някои съюзнически столици. Знаехме тогава, това което знаем днес, че само колективната отбрана може да гарантира сигурността в Европа. Липсваше ни това през 30-те години на миналия век и ние платихме висока цена за това, която украинците плащат сега", добавят те в изявлението си.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Солидно въздушно превъзходство! САЩ започват масово производство на изтребители F-35

31.03.2024, 20:50

Изтребителят F-35A Lightning II влезе в серийно производство, съобщи заместник-министърът на отбраната на САЩ Уилям Лапланте, наричайки го "голямо постижение" за програмата за тип самолети, предава Warrior Maven.
Уилям Лапланте пояснява, че официалният преход към пълномащабно производство изисква стабилен контрол на процесите, задоволителна производителност и надеждност, както и създаването на достатъчно системи за поддръжка, както е посочено и от Пентагона.
Съобщението за производството на F-35 идва само ден след като ВВС на САЩ решиха да намалят покупките до 2025 г. Първоначално Пентагонът планираше да одобри началото на масовото производство на F-35 четири години по-рано.
Разработката на F-35 започна през 2002 г., а изтребителят направи първия си полет през 2006 г. което е модификация на 35B.
Първоначално производството на изтребителя е започнало през 2004 г., което означава, че са били необходими две десетилетия, за да започне масовото производство.
На 28 март, стана известно, че военновъздушната база в Сиаулиай, Литва се планира да бъде подготвена за приемане на изтребители пето поколение F-35 до края на 2025 г. Изтребителите на НАТО са базирани във военновъздушната база "Сиаулиай" от 2004 г. на ротационен принцип. - Още за F-35
Източник: https://fakti.bg/

 

BILD: Русия трябва да превземе само 2 села, за да влезе в оперативно пространство край Авдеевка

31.03.2024, 13:51

На Русия ѝ остава да превземе две села край Авдеевка, за да влезе в оперативното пространство, пише анализаторът на BILD Юлиан Рьопке.
Според него отначало Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са удържали отбрана по линията Бердичи - Семеновка - Орловка - Тоненкое. Там има езерца и малки реки, които са удобни за отбрана. Сега руските сили са пробили тази линия навсякъде с изключение на Бердичи и Семеновка. За тези селища се водят ожесточени битки, но частично те вече се контролират от Русия. Активна съпротива оказва 47-а механизирана бригада на ВСУ.
"Ако Семеновка падне, за руснаците няма да стане по-лесно отколкото преди. Но те дълго време няма да имат никакви населени места на пътя си, преди украинската съпротива да се появи отново", смятаРьопке.
Той отбелязва, че най-близкото украинско село Уманске от сегашната фронтова линия е на 3 км на запад, Новопокровске е на 5 км. Празната територия на изток от тях може да се превърне в оперативно пространство за руските сили.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Путин подписа указ за призоваване на 150 хил. наборници

31.03.2024, 13:30

Ежегодният пролетен указ  № 222/31.03.2024 за призоваване на около 150 хил. наборници в руската армия, подписан от президента Владимир Путин, беше публикуван днес в Москва в съответствие с дългогодишната практика, предадоха ТАСС, ДПА и Ройтерс. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.
Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна, посочва ДПА.
Съгласно новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст от 18 до 30 години (с изключение на тези, които са навършили 27 години до края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години и са в запаса) ще подлежат на призоваване на наборна военна служба.
"Да се извърши от 1 април до 15 юли 2024 г. набор на военна служба на гражданите на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат на наборна служба, в размер на 150 000 души", се казва в постановлението.
Указът също така разпорежда да се освободят от военна служба войници, моряци, сержанти и старшини, чиято наборна служба е изтекла. На руското правителство, регионалните власти и наборните комисии се нарежда да осигурят изпълнението на всички необходими мерки. Законът за повишаване на горната граница на наборната възраст на 30 години влезе в сила на 1 януари.
Както обясни по-рано Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума, "тези граждани, които през 2023 г. са навършили 27 години, дори и да е 31 декември в 23:59 ч., те стават военнослужещи от резерва и не подлежат на наборна военна служба през 2024 г.". Тези, които сега са на 28, 29, те вече са в резерва, добави Картаполов.
Освен това гражданите, работещи в акредитирани Ай Ти компании, получават отсрочка от наборна военна служба до навършване на 30-годишна възраст, отбелязва ТАСС.
Идеята за промяна на границите на наборната възраст беше предложена от руския министър на отбраната Сергей Шойгу в края на 2022 г.
Наборниците не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия и бяха освободени от ограничената мобилизация през 2022 г., при която бяха събрани най-малко 300 000 мъже с предишна военна подготовка, за да се бият в Украйна, отбелязва Ройтерс. Някои наборници обаче бяха изпратени на фронта по погрешка.
През септември Путин подписа указ за призоваване на 130 хил. души за есенната кампания, а миналата пролет Русия планираше да свика 147 хил. души.
Източник: БТА

 

Вдигнаха за докуване водолазния катер „Форос“

31.03.2024, 09:10

В Ремонтно-експлоатационната работилница на Военноморска база Варна с началник капитан ІІІ ранг Калоян Маринов планът за докуване на кораби и катери от ВМС започна точно на определената дата през март. Първи на хелинга бе вдигнат водолазният катер „Форос“ (бордови № 323) от състава на бургаския Отряд за кораби със спомагателно назначение с командир капитан ІІ ранг Орлин Младенов. Веднага след укрепването на катера върху хелинга започнаха ремонтните дейности, които трябва да приключат до три седмици. И екипът на работилницата, и екипажът на катера ще положат усилия този срок да бъде съкратен.
Водолазният катер „Форос“ е построен у нас по българския проект 245. Корпусът е произведен във „Варненска корабостроителница“, а пълното му насищане - в „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ през 1987 г. Произведени са два катера - по един за двете военноморски бази. Независимо от това, че не са в първа младост, благодарение на правилната експлоатация и поддръжка, и двата катера продължават службата си под български военноморски флаг. Добра дума заслужават и българските проектанти от някогашния Филиал „Военноморска техника“, които са включили в своята работа необходимите операции по моделиране и хидродинамични изпитания в Института корабна хидро- и аеродинамика към БАН.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

На този ден: Полагат се основите на Българската армия

31.03.2024, 08:12

Единственото запазено знаме- знамето на Ескиджумайската земска войска. Знамето се съхранява в Регионален исторически музей- ТърговищеНа то​зи ден през 1878 година на наборен принцип ​е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. По-късно тя става Българска армия. Основа за изграждането на земската войска става Българското опълчение, участвало в Руско-турската освободителна война (1877-1878).  Още в първата точка на Правилата за военнослужещите изрично се подчертава, че в състава на Българската зем​ска войска служат всички постоянни жители на княжеството независимо от тяхното вероизповедание (в това число и мюсюлмани), но само ако са на възраст от 20 до 30 години. Войниците е трябвало да взимат участие в охраната на реда, безопасността и спокойствието в родния си край.
Междувременно главнокомандващият руската Дунавска армия генерал-адютант Едуард Тотлебен разпорежда за нуждите на новоформиращата се Българска земска войска да бъдат отпуснати значителни количества въоръжение, облекло и различно по вид снаряжение. Един о​т началниците на земската войска в България е бил генерал-майор Пьотр Паренсов, който е и първият български военен министър. Числеността е възлизала на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военно обучени български кадри.

 

 

САЩ, Япония и Филипините ще започнат съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море

30.03.2024, 20:45

САЩ, Япония и Филипините ще започнат съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море по-късно тази година, според американски служител и чужд дипломат, запознати с плана.
Това е основен ход за противопоставяне на Китай в региона, но вероятно ще предизвика силен отговор от страна на Пекин, съобщава Ройтерс.
Военноморските маневри на трите страни са част от пакет от инициативи, които президентът на САЩ Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще разкрият на първата си тристранна среща на върха следващия месец, според източниците на медията.
Очаква се също така Белият дом да обяви, че „сериозно ще обмисли“ възможността Япония да стане технологичен партньор в рамките на партньорството за сигурност AUKUS между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, според според служител на Министерството на отбраната на Страната на неограничените възможности.
Тристранната среща на върха на 11 април се смята за ключова за укрепване на усилията на трите страни за противодействие на регионалното влияние на Китай. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в изявление миналата седмица, че тримата лидери ще обсъдят начини за „по-нататъшен мир и сигурност в Индо-Тихоокеанския регион“, но не предостави повече подробности.
Южнокитайско море става все по-напрегнато през последните години, тъй като Китай използва военната си мощ, за да предяви претенции към водите, международно признати като принадлежащи на Филипините. Пекин установява бази на острови в района и тормози филипинските части на бреговата охрана.
Във Вашингтон нарастват опасенията, че Пекин и Манила могат да изпаднат в открит конфликт. Китай също може да използва тези военни постове, за да подкрепи блокада или нахлуване в Тайван през следващите години.
Съвместните военноморски патрули ще отбележат най-стабилното утвърждаване на Индо-тихоокеанската стратегия на администрацията на Байдън, свързана с обединяване на съюзници и партньори, за да се компенсира нарастващият икономически, дипломатически и военен отпечатък на Китай в региона.
САЩ и Филипините са провеждали съвместни патрули и преди, но това ще бъде първият път, когато японският флот ще се присъедини към тях в демонстрация на сила. Участието на Япония също отразява действията на правителството на Кишида да превърне Токио в по-голям играч в регионалната сигурност заедно със САЩ. Този процес започна с обявяването през 2022 г. на удвояването на бюджета за отбрана на страната в рамките на пет години.
Съвместните операции обаче повишават риска от възможни сблъсъци с китайските сили, действащи в региона. Пекин вече пренебрегна многократните предупреждения от администрацията на Байдън, че Договорът за взаимна отбрана между САЩ и Филипините задължава Вашингтон да се намеси, ако филипинските сили попаднат под въоръжена атака.
През последните месеци китайски кораби на няколко пъти използваха водни оръдия срещу кораби на бреговата охрана на Филипините, като филипински моряци бяха ранявани.
Китайските сили "ще продължат да предприемат решителни стъпки за защита на своите териториални интереси", казва говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен. Маркос предупреди, че правителството му ще отговори с „пакет от контрамерки“, насочен към възпиране на „агресивните и опасни атаки“ от Китай в Южнокитайско море.
Не е ясно колко скоро ще започнат тристранните патрули. Военни от трите страни обаче вече полагат основите - те започнаха да провеждат съвместни морски учения в региона през юни миналата година.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Обсъждаха предизвикателствата пред бойните и спомагателните ни кораби

30.03.2024, 19:44

В края на седмицата се проведе сбор на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби на тема „Предизвикателства при участие на Флотилия бойни и спомагателни кораби във военноморския компонент в контекста на съюзните планове за отбрана“, съобщават от Щаба на ВМС.
Сборът беше открит от флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В него взеха участие капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на щаба по ресурсите на Военноморските сили, областният управител на Бургаска област господин Пламен Янев, заместник-кмета на община Бургас господин Манол Тодоров, директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов, старши комисар Лъчезар Момчев директор на РД „Гранична полиция“ – Бургас, офицери от щаба на флотилията, командири на военни формирования и командири на кораби.
Областният управител и заместник-кметът на община Бургас, представиха пред присъстващите актуални проблеми, перспективи за развитие и предизвикателства стоящи пред областта и общината.
Директорите на ОД на МВР и РДГП Бургас, запознаха участниците с криминогенната обстановка в региона и предизвикателствата  пред граничния контрол и националната сигурност през изминалата година.
Източник: https://otbrana.com/

 

Изглед на Варна откъм морето - 1877 година

30.03.2024, 13:52

Vista general de Varna, tomada desde el mar. // La Ilustracion Espanola y Americana, Cronica ilustrada de la Guerra de Oriente, Ano XXI. Madrid, 30 de noviembre de 1877, Numero XLIV, p. 341.
Автор на гравюрата е испанският илюстратор Мануел Нао (Manuel Nao, 1843-1884). Тя е публикувана в списание „Испанска и американска илюстрация“ (La Ilustracion Espanola y Americana). Гравюрата представя изглед на Варна откъм морето по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. На преден план - военни параходи и търговски ветроходи. Високо над жилищните сгради се извисяват островърхите минарета на джамии, едната с разрушен връх (Кърък-джами) и часовниковата кула (Сахат куле).
Източник: https://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

ISW: Руснаците се опитват да настъпят на Купянското направление, напредват на запад от Бахмут

30.03.2024, 13:32

Руските войски напредват на запад от Бахмут, в границите на Ивановское, на северозапад и запад от Авдеевка, на север от Красногоровка, на юг от Невелское, на югозапад от град Донецк, на север от Новомихайловка, в района на границата на Донецко-Запорожка област, южно от Урожайное. На повечето направления се водят позиционни боеве, посочва в последния си доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
В петък, 29 март, активни боеве се водят по линията Купянск-Сватов-Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Според украински и руски източници боевете са се водили на запад от Кременная близо до Терни и на юг от Кременная близо до Белогоровка.
Заместник-командирът на украинския отряд, действащ на направление Купянск и Лиманск, е съобщил, че руските войски продължават да концентрират около 100 000 души на направленията Купянск и Лиманск и планират да извършват ротации (вероятно тактически) поне веднъж седмично за сметка на жива сила и загуби на оборудване.
Отбелязва се, че руските сили активно натрупват личен състав и техника и изпращат неуточнени допълнителни сили на Купянското направление, за да продължат превземането на Купянск и Купянск-Вузлове. Заместник-командващият е отбелязал, че руските сили са най-активни на Лиманското направление в района на Белогоровка и Терни и безуспешно се опитват да продължат настъплението на  Купянското направление в района на Синковка (североизточно от Купянск) и Ивановское (югоизточно от Купянск).
Украинските сили не са открили руски диверсионни и разузнавателни групи, опитващи се да влязат в Украйна през международната граница с Русия. Ръководителят на Харковска област Олег Синегубов е заявил, че украинските сили не са забелязали концентрация на руски войски за атака срещу град Харков.
Съобщава се, че подразделения на 7-ма отделна мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на така наречената ЛНР) действат близо до Белогоровка.
Според доклада на ISW, на фона на продължаващите позиционни битки, руските войски леко са напреднали на запад от Бахмут. Геолокационни изображения, публикувани на 26 март, показват, че руските войски са направили малко движение в границите на село Ивановское, разположено западно от Бахмут. Позиционни битки продължават да се водят:
- на запад от Бахмут в районите Часов Яр, Ивановское;
- на югозапад от Бахмут в районите Клещеевка и Андреевка.
Говорител на украинската бригада, действаща на направление Бахмут, е заявил, че руските дронове и разузнавачи представляват значителна заплаха за украинските сили в района. Съобщава се, че западно от село Иванивское в момента действат части на 11-та отделна гвардейска десантно-щурмова бригада на руските сили.
Руските сили наскоро са напреднали северозападно и западно от Авдеевка на фона на продължаващите позиционни боеве в района на 29 март. Според геолокационни кадри, публикувани на 28 март, руските сили продължават настъплението си на север от Красногоровка (разположена северозападно от Авдиевка).
Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 19 март, показват, че руските сили също са напреднали леко на юг от Невелски (разположен югозападно от Авдеевка).
Позиционни битки се водят:
- на северозапад от Авдеевка в районите Семеновка и Бердичи;
- на запад от Авдеевка близо до селата Тоненке и Уманске;
- на югозапад от Авдеевка близо до селата Первомайское и Невелское.
Руските сили са напреднали леко югозападно от град Донецк на фона на продължаващите позиционни боеве в района към 29 март. Според геолокационни изображения, публикувани на 28 и 29 март, руските войски са напреднали леко на север от Новомихайловка (югозападно от град Донецк). Според украински и руски източници позиционните боеве продължават:
- на запад от Донецк близо до Красногоровка и Георгиевка;
- югозападно от Донецк, близо до село Водяне.
На 29 март руските сили са постигнали малък напредък в граничната зона на Донецко-Запорожката област на фона на продължаващите позиционни боеве в тази зона. Кадри от геолокация, публикувани на 29 март, показват, че руските сили наскоро са напреднали леко на юг от Урожайное (южно от Велика Новосилка).
Позиционни боеве се водят:
- близо до Старомайорское (южно от Велика Новосилка);
- северно от Приютне (югозападно от Велика Новосилка).
Съобщава се, че подразделения на руската 30-та артилерийска бригада (36-та общовойскова армия, Северен военен окръг) действат на Шахтарското направление (граничен район на Донецко-Запорожка област).
В петък, 29 март, продължавт позиционните битки близо до Работино и северозападно от Вербовой (източно от Работино) в западната част на Запорожка област, но не са регистрирани потвърдени промени във фронтовата линия.
Продължават боевете в района на Работино, където действат подразделения на руския 71-ви мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-а общовойскова армия, Южен военен окръг).
Освен това на 29 март продължават позиционните боеве в източната (лявобрежна) посока на района на Херсон, вероятно близо до Кринки.
к срок от това, което някои западни анализатори имаха първоначално поставено".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Светът си отдъхна след това разкритие на адм. Бауер за военните планове на Путин

30.03.2024, 12:58

Ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че няма признаци, че Русия планира да атакува някоя от страните от Алианса.
"Няма индикации, че Русия планира да атакува някоя от страните от НАТО. Не мисля, че има пряка заплаха", каза Бауер пред журналисти в Рига, съобщава латвийският вестник LETA.
Въпреки че няма непосредствена заплаха за НАТО, Бауер предупреди, че "амбициите на Русия се простират отвъд Украйна. Ние знаем това, така че алиансът като цяло трябва да стане по-подготвен".
Предупрежденията на Бауер идват след като редица западни лидери предупредиха, че руските експанзионистични заплахи може да доведат до руска атака срещу НАТО през следващите години.
Полският президент Анджей Дуда каза преди дни, че Русия може да атакува НАТО още през 2026 или 2027 г. Тази оценка е в съответствие с коментарите, направени от датския министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, който изчисли на 9 февруари, че Русия може да атакува НАТО в рамките на три до пет години.
Базираният в САЩ мозъчен тръст Institute for the Study of War оцени на 20 март, че икономическите и военни показатели предполагат, че Русия може да се готви за широкомащабна конвенционална война с НАТО, "вероятно в по-кратък срок от това, което някои западни анализатори имаха първоначално поставено".
Източник: https://blitz.bg/

 

Тайван построи първата си подводница, започват изпитанията й

30.03.2024, 09:17

Първата самостоятелно разработена подводница на Тайван, "Хайкун" (SS-711), ще бъде доставена на военноморския флот на острова до ноември тази година. Това казва в интервю за тайванския вестник Tzuyu Shibao, председателя на Борда на директорите на корпорацията CSBC, която построи подводницата, Чжен Венлун (на снимката).
Той отбелязва, че тестовете за акостиране на подводницата се провеждат по график. "Официално, според договора, срокът за доставка е ноември 2025 година. Разбира се, има още много време дотогава. Ако се придържаме към сегашната скорост на изпитания на подводницата, ще можем да ги завършим и предадем подводницата на военния флот по-рано от посочените срокове в договора", казва той.
Строителството на "Хайкун" започва през 2020 г. Работата по водещия кораб от тази серия се извършваше на три смени в денонощието, а подводницата беше спусната на вода през септември миналата година.
Субмарината с водоизместимост от 2,5 хиляди до 3 хиляди тона, е снабдена с шест торпедни апарата Mk-48. Както съобщи Централната информационна агенция на острова, програмата предвижда строителството на общо до осем подводници по този проект.
Очаква се, че подводниците от тази серия ще получат на въоръжение противокорабни крилати ракети UGM-84 Harpoon.
Понастоящем подводният флот на Тайван се състои от четири дизелово-електрически подводници. Двете от тях са построени в САЩ през 40-те години на миналия век и се използват само за учебно-тренировъчни цели. Другите две подводници са построени в Нидерландия през 80-те години на миналия век и са модификация на подводниците Zvardvis.
Източник: https://money.bg/

 

САЩ продължават да снабдяват Израел с оръжие въпреки разногласията, пише "Вашингтон пост"

30.03.2024, 08:10

Въпреки опасенията на САЩ от планираната сухопътна офанзива на Израел срещу град Рафах в ивицата Газа, който е препълнен с бежанци, Вашингтон продължава да предоставя милиарди под формата на оръжейна помощ на своя съюзник, пише в. "Вашингтон пост".
Позовавайки се на неназовани служители в Пентагона и Държавния департамент на САЩ, вестникът допълва, че администрацията на президента Джо Байдън е разрешила през последните дни да се предоставят на Израел бомби и изтребители въпреки напрегнатите отношения между двете страни.
Миналата седмица Държавният департамент е одобрил доставката на 25 изтребителя Ф-35А. Одобрена е и доставката на бомби MK84 и MK82.
Това показва, че американското правителство не разглежда трансфера на оръжие като средство за оказване на влияние върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, продължава вестникът.
В момента отношенията между Байдън и Нетаняху са напрегнати. Израелска делегация трябваше да пътува до Вашингтон тази седмица. Нетаняху обаче отмени пътуването, след като в понеделник Съветът за сигурност на ООН прие без съпротивата на САЩ резолюция, която засилва международния натиск върху Израел.
Източник: https://www.bta.bg/

 

80 години от най-тежката бомбардировка на София

30.03.2024, 07:31

Това е най-тежката варварска бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.
На 30 март 1944 година столицата е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес”, Б-25 „Митчел” и „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг”. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби.
В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Бошнаков и Топлодолски. 1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6. От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.
На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.
Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.
Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов. - (видео)

 

Военен календар

30.03.2024, 07:26

На 30 март 1935 година в София е създадена общовойскова химическа рота.
Специалното подразделение е включено в състава на 1-ви инженерен полк, а през май 1937 г. към него е открита Школа за запасни подофицери, подготвяща помощни кадри за химическата защита на войските. На 18 август 1949 г. ротата е реорганизирана в самостоятелна общовойскова химическа дружина, дислоцирана последователно в Брезник, Пазарджик и Карлово. По-късно (октомври 1951) от нея се сформират Народно военно химическо училище и 59-и отделен батальон за химическа защита, който от 1959 г. окончателно е предислоциран в Горна Оряховица.
През 1971 г. поделението прераства в полк за химическа защита, а през 1998 г. – в полк за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е). От юли 2007 г. химическото подразделение в Горна Оряховица е реорганизирано в батальон към 38-и полк за ЯХБЗ и Е – Мусачево.
Днес личният състав на Войските за ЯХБЗ и Е поддържа готовност за защита на населението и армията в мирно и военно време като многократно проявява висок професионализъм при оказване на помощ в бедствия, катастрофи и аварии. Датата 19 юни, на която със заповед на Министъра на войната № 279 от 1918 г. е разкрит първият щат за военен химик в Министерството на войната, е обявена за професионален празник на Войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. - Още за ХВ

На 30 март 1922 година е учреден знак „За спасяване на знаме“.
Съгласно клаузите на Солунското примирие от 29 септември 1918 г. намиращите се на запад от Скопския меридиан български войски остават в положението на заложници и се задължават да предадат на неприятеля оръжието и знамената на частите. Бойните светини са закопавани в земята и крити под дрехите в продължение на месеци във военнопленническите лагери, но нито едно от тях не попада
в ръцете на противника.
България, дори и в изключително трудните за страната следвоенни години, не забравя своите храбри синове, като ги поощрява морално за техния подвиг. Със заповед № 67 от 30 март 1922 г. министърът на войната Константин Томов обявява учредяването на специален знак „За спасяване на знаме“, създаден по проект на военния художник Борис Денев и причислен към военния орден „За храброст“. Със същата заповед е учредена и специална „Възпоменателна гривна“ като отличие за спасените знамена.
С поръчаните от Министерството на войната и изработени през 1924 г. в Австрия знаци „За спасяване на знаме“ са наградени около 50 души офицери, подофицери и войници, които с риск за живота си спасяват бойните знамена на девет пехотни полка – 1-ви пехотен софийски, 3-ти пехотен бдински, 6-и пехотен търновски, 8-и пехотен приморски, 15-и пехотен ломски, 19-и пехотен шуменски, 35-и пехотен врачански, 51-ви пехотен вардарски и 52-ри пехотен моравски полк.

 

 

Общият обем на помощта от САЩ за Украйна надхвърля 113 милиарда долара

29.03.2024, 16:47

Общият размер на средствата, отпуснати от САЩ за помощ на Украйна от началото на войната, възлиза на най-малко 113 милиарда долара, съобщава телевизионният канал FOX News, като се позовава на данни от писмо на ръководителя на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг.
Според документа, изпратен в отговор на искане от сенатор Джеймс Дейвид Ванс (републиканец от Охайо), от началото на войната в Украйна Конгресът на САЩ е отпуснал 111 милиарда долара допълнително финансиране, за да осигури на Киев "жизненоважна сигурност, икономическа и хуманитарна помощ“. Други 2,4 милиарда долара са били преразпределени в полза на Украйна от нецелеви фондове. В допълнение към основните пакети за подпомагане, Държавният департамент на САЩ и Американската агенция за международно развитие (USAID) са предоставили съответно 145 милиона долара и 189 милиона долара през фискалните 2022 и 2023 година за здравеопазване и за дейностите на посолства.
Телевизионният канал посочва, че общата стойност на предадените на Киев средства може да се окаже много по-висока, ако се вземат предвид разходите за подмяна на оръжие и боеприпаси.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нидерландия разполага системи Patriot в Литва

29.03.2024, 15:04

Нидерландия ще разположи системи за противовъздушна отбрана Patriot на територията на Литва за няколко седмици през лятото, съобщава LRT.
"Това пряко допринася за нашата готовност и успокоява нашите съюзници“, отбеляза нидерландкият министър на отбраната Кайса Олонгрен.
В съобщението не се уточнява кога точно системите ще бъдат разположени в Литва.
Литва иска от съюзниците в НАТО да организират ротация на наземните системи за противовъздушна отбрана като част от прилагането на регионалния ротационен модел за противовъздушна отбрана, договорен миналата година.
Бившият министър на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас заяви в началото на март, че моделът ще започне да се прилага тази година, включително с разполагането на системи Patriot.
Освен с Нидерландия, Литва обсъди възможността за разполагане на средства за противовъздушна отбрана в региона със САЩ, Германия, Швеция, Италия и Гърция.

 

Завърши полевото обучение на 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен“

29.03.2024, 14:11

С управление огъня на артилерийската група с участието на батареи от реактивния дивизион с командир подполковник Георги Янчев, офицер за връзка и група предни наблюдатели от Въоръжените сили на Република Италия от състава на многонационалната батальонна бойна група, базирана на учебен полигон „Ново село”, завърши полевата подготовка на 4-ти артилерийски полк, съобщава КСВ.
В хода на тренировката бяха отработени цели, поставяни за изпълнение от сухопътния компонент, от многонационалната бойна група, както и от собствените разузнавателни органи и средства.
За първи път бяха тествани и отработвани иновативни методи за използване на командния пункт на щаба на полка и командния пункт на артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов, както и новопридобитите в полка автоматизиран звукометричен комплекс и безпилотната летателна система.
По време на полевото обучение дивизионите от полка изпълниха огневите си задачи.

 

ЦРУ за Българската армия във Варшавския договор: N 1 на Балканите, една от най-силните в Европа. След 20 г. членство в НАТО ни слагат на 67-о място в света

29.03.2024, 13:32

На 29 март България чества 20 г. членство в НАТО. За отбелязване на събитието и организиране на различни тържествени мероприятия кабинетът Денков-Габриел прие специална Национална програма, която подплати финансово с половин милион лева. Дори Тагарев на прощаване организира внушителна научна конференция в ЦВК, а вечерта кани софиянци на концерт на площад „Княз Александър I“. Да се чуди човек защо са хвърлени толкова пари от държавния бюджет за излишна помпозност, която не кореспондира със сегашното състояние на армията ни. Гротеската в създалата се ситуация е пълна. А в такъв случай народната мъдрост гласи: „На гол тумбак - чифте пищови.“ В казармите липсват много неща, все от елементарен характер. Не достигат средства за покриване на обикновени битови, канцеларски нужди и военните са принудени да ги купуват с лични средства......Прочети още

 

Има ли право НАТО да разположи свои войски в Украйна: Бундестагът даде отговор

29.03.2023, 13:23

Експерти от службата за проучвания към долната камара на германския парламент - Бундестага, са на мнение, че разполагането на сухопътни войски на държава от НАТО в Украйна не би направило автоматично всички останали членки на алианса страни по конфликта, предаде ДПА, съобщи БТА.
В същото време е вярно, че въпросната държава сама по себе си ще стане част от конфликта, става ясно от все още непубликувания доклад по темата от групата от парламентарни експерти, уточнява агенцията.
"Ако държава членка на НАТО действа едностранно - тоест, извън рамките на вече решена от алианса операция и отделно от структурите на неговото военно командване - нито НАТО като цяло, нито останалите съюзници се превръщат в страни по конфликта", се казва в документа, който е станал достояние на ДПА.
Агенцията припомня, че в края на миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи изпращането на западни войски в Украйна в бъдеще. От друга страна канцлерът на Германия Олаф Иорц категорично отхвърли варианта военни части от страни от Запада да бъдат разположени в Украйна.
В изявление, разпространено от нейната канцелария, депутатката в Бундестага от партията "Алтернатива за Германия" Беатрикс фон Щорх тогава попита какво влияние би имало едно подобно разполагане на военни части на страна от НАТО, като се вземе предвид така наречения "казус на НАТО", при който всяка държава от алианса е длъжна да подкрепи решението на свой съюзник от блока.
В доклада на експертите от Бундестага пише, че "ако войски на държава членка на НАТО са ангажирани с колективна самоотбрана (чл. 51 от устава на ООН) в полза на Украйна в хода на действащ конфликт (между Русия и Украйна) и са атакувани от другата страна в конфликта (Русия) в хода на сражения на територията на конфликта, това не представлява предмет на чл. 5 от договора на създаването на НАТО".
Експертите посочват, че чл. 5 от Северноатлантическия договор се отнася до случаите, в които страни членки на НАТО и техни войски биват нападнати на тяхната собствена територия.
"Военен ангажимент на френски сухопътни войски в полза на Украйна би се основавал на чл. 51 на Устава на ООН и съответно бе бил допустим от международното право", гласи докладът. "От друга страна ответни военни действия от страна на Русия, насочени срещу цели във Франция, биха представлявали "въоръжено нападение" (противоречащо на международното право) по смисъла на чл. 5 от договора за НАТО, което би поставило фактическите изисквания за обявяване на случая като казус от компетенциите на НАТО", се казва още в документа, цитиран от ДПА.
Службата за изследвания е подразделение на Бундестага, което се състои от осем специализирани отдела с общо около сто служители, посочва агенцията, като се позовава на информационна брошура на долната камара на германския парламент. Експертите правят изследвания по заявка както на депутати, така и на комисии в Бундестага. Те предоставят кратки справки, документация, базирани на факти доклади, подробни анализи и експертни мнения.
В информацията от парламента тези експерти са определяни и като "парламентарен мозъчен тръст", съответно "подходът им е политически неутрален и обективен", посочва ДПА.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военен календар

29.03.2024, 07:48

На 29 март 1945 година Първа българска армия провежда Мурската настъпателна операция. Тя е част от Виенската настъпателна операция на 2-ри и 3-ти украински фронт и включва действия по спомагателното направление на фронта Капошвар – Нагканижа – Грац. На 29 март в 3, 00 ч. 1-ва българска армия преминава в общо настъпление, отхвърля прикриващите части на противника и до края на деня овладява немската отбрана западно от канала Риня Патак. На 30 март сутринта предприема енергично преследване на противника, а на 31 март вечерта първоешелонните дивизии излизат пред укрепената линия „Маргит“. Настъплението продължава с пробива на укрепената линия „Маргит“, форсирането на канала Принципалис и на р. Мур. След като преследват оттеглящия се противник, съединенията на 1-ва българска армия достигат рубежа Велики Ког–Ястребци – Шаловци и преминават временно към отбрана. Върховният главнокомандващ на съветската армия издава 3 последователни заповеди, с които Москва салютира победите на 1-ва българска армия (на 30 март с 20 залпа от 224 оръдия, на 31 март с 12 залпа от 124 оръдия и на 2 април с 12 залпа от 124 оръдия). В Мурската настъпателна операция са нанесени чувствителни загуби на противника и с цената на 3978 убити, ранени и безследно изчезнали български воини е освободена част от Югозападна Унгария.

 

Как Червената Армия и българите освободиха Унгария - преди 79 години започва операция Нагиканиджа-Керменда

29.03.2024, 07:40

На 29 март 1945 г. съветските, българските и югославските войски започват операцията Нагиканиджа-Керменда. По време на настъплението към нацистката позиция югозападно от езерото Балатон, съюзниците пробиват засилената отбрана и окупират нефтодобивните райони, в близост до гр. Нагиканиджа, като лишават германците и унгарците от важен източник на гориво. В България тази операция се счита за една от най-важните и най-успешните след излизането на страната от нацисткия блок.
Съвместна операция на съветските, българските и югославските войски
На 29 март 1945 г., на 1364-ия ден от Втората световна война, започва операцията Нагиканиджа-Керменда като част от стратегическата настъпателна операция във Виена, провеждана от войските на 2-ри и 3-ти Украински фронт. Боевете се водят на левия фланг на съветските войски, настъпващи в посока на австрийската столица. Това е съвместна операция на силите на Червената армия и 1-ва българска армия, с подкрепата на югославските партизани. Съюзниците се стремели да отсекат германските, хърватските и унгарските части от петролните находища в района на Нагиканиджа. Петролът е бил нужен на армейската група “Юг” и затова се е защитавал от внушителни сили......Прочети още

 

Преди 48 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”

29.03.2024, 07:35

На днешната дата преди 48 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”. Хидрографският кораб проект 861-МВ „Адмирал Бранимир Орманов” е построен в гр. Гданск, Полша, по поръчка на ВМС.
Приет е на 23.03.1976 г. Вдигането на българския военноморски флаг става на 29 март 1976 г., а през 1986 г. му е присвоено името „Адмирал Бранимир Орманов”.
Корабът има водоизместване 1533 т., дължина 73,34 м и широчина 10,8 м. Снабден е с два двигателя 6TD48 „Згода-Зулцер” с обща мощност 4400 кс, като развива максимална скорост 17,38 възла.
Има два дизелови генератора с мощност 250 и 60 KW. Район на действие – 10 000 мили (при скорост 12 възла), автономност – 25 денонощия. Корабът разполага с хидрографска апаратура, океанографска лебедка, катер, кранбалки, електрическа хидрографска лебедка, електромагнитен измервател на течения „ГМ-15”, съдови вълнограф „ГМ-16”, две радиолокационни станции „Дон” и една РЛС „Печора”, една РЛС „Sperry”.
През 1982–1984 г. са монтирани два преносими зенитно-ракетни комплекса „Стрела 2М-МТУ-4У”. Съдът е оборудван с електронно-изчислителна техника през 1988 г. През 2000 г. след модернизация на ехолота е монтиран GPS.Хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов” извършва редовни проучвания на нашите териториални води и шелфа.
През септември 1998 г. той участва в експедиция под егидата на ЮНЕСКО край нос Галата.
На 19 юни 2008 г. след успешната служба, неговият флаг е снет и корабът е изведен от строя.
Във Военноморския музей се пазят както неговият флаг, така и камбаната му.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

На този ден през 2004 година България е приета за пълноправен член на НАТО

29.03.2024, 07:25

На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия договор, а на 29 март 2004 г. ратификационните документи по присъединяването са депозирани във Вашингтон.
С този акт страната ни пое ангажимента да развива и укрепва принципите и целите на Договора и да допринася за засилване на солидарността между съюзниците за отстояване на свободата и тяхното общо наследство, основаващо се на ценностите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона.
Днес България участва активно в политическия диалог, обмена на информация и координацията в рамките на Алианса, както и в операциите и мисиите на НАТО.

 

Преди 20 години командният състав е твърдо за приемането ни в НАТО

29.03.2024, 07:18

82, 1 процента от командния състав на Българската армия има категорично положително отношение към приемането ни в НАТО. Това показват данните на социологическо проучване през март 2004 г., което публикувахме тогава във в. „Българска армия“. По това време в ИА „Военни клубове и информация“ имаше дирекция, която изучаваше общественото мнение в армията. Очевидно, тогава имаше интерес към мнението на военнослужещите. Анкетирани са 662 военнослужещи от офицерския и сержантския състав. Изводът е, че има ясно изразено позитивно отношение към членството на страната в Организацията на Северноатлантическия договор. Не се наблюдават и статистически значими различия между отделните категории военнослужещи – старши офицери, младши офицери и сержанти. В сравнение с предишното социологическо изследване през септември 2003 г. делът на позитивните мнения е нараснал с 10 процента.
Сравнително висок е и делът на споделящите мнението, че членството в НАТО ще спомогне за издигане престижа на военната професия, увеличаване на заплащането и повече социални придобивки на военнослужещите. За такава промяна са 78,2 процента от офицерите и 63 процента от сержантите. Данните показват, че при изграждането на позитивното си отношение към Алианса офицерите и сержантите се ръководят най-вече от рационални мотиви и очаквания от ползотворни ефекти от членството.
За участие на Българската армия с наблюдатели зад граница са 88, 9 на сто, за увеличаване на разходите за отбрана – 88, 9 на сто, за участие с контингенти в мисии зад граница – 78, 7 на сто, за предоставяне на  българското пространство за преминаване на войски на НАТО – 77, 1 на сто и за разполагане на военни бази на НАТО на наша територия -  63, 8 на сто. 64, 7 процента от анкетираните военнослужещи смятат, че армията ще се справи с предизвикателствата, произтичащите от членството в НАТО.
Изводът от позитивните очаквания е, че членството ни в НАТО ще доведе не само до укрепване на националната сигурност, но и до повишаване престижа и статуса на военнослужещите, като фактор за тяхната мотивация. Как е след 20 години? Отговорът е в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2023 г. и данните в него за големия некомплект от военнослужещи, особено от офицери. - Още за НАТО
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Турската армия може да бъде открита във всяка гореща точка по света

28.03.2024, 21:25

След конфликтът в Украйна, Русия многократно изрази най-различни апетити за присъствие не само в Европа, но и в Черно море. Изненадата в този случай е, че при един такъв опит, именно Ердоган успя да охлади страстите и да откаже руските военноморски сили да се ширят спокойно. Това най-вероятно изненадва мнозина, но не трябва да забравяме, че през последните десетилетия, Турция има сериозно военно присъствие в редица държави и макар мнозина да си спомнят за тази велика сила от времената на Османската империя, днес ще открием, че присъствието на турски военни в Близкия изток не са изненада.
Тази страна може да се похвали с военно присъствие в Северен Кипър за близо 50 години. Освен това могат да бъдат забелязани и войници за различни операции в Сирия и Ирак. Турски войници са изпратени в Азербайджан и Сомалия, където гарантират сигурността и се стремят да подобрят дейността си там още в началото на тази година. Турската флота патрулира в Средиземно море, а и не само и все по-често е търсена като особен фактор за действие.....Прочети още

 

Завърши съвместната подготовка „Родопи 24“ в Смолян

28.03.2024, 19:50

С официална церемония беше закрита съвместната подготовка „Родопи 24“, която се проведе от 19 до 28 март в района на гр. Смолян, съобщава КСВ. Провеждащият подготовката полковник Стефан Димов благодари на участниците за отличното представяне.
В „Родопи 24“ участваха военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.

 

Генерал от Бундесвера: Руската армия пое инициативата на бойното поле, ВСУ се изтеглят "организирано"

28.03.2024, 13:55

В интервю за Deutsche Welle ръководителят на ситуационния център за Украйна към Министерството на отбраната на Германия генерал-майор Кристиан Фройдинг оцени настоящата ситуация на фронта в страната като "доста напрегната“.
По думите му руската армия е поела инициативата по суша и във въздуха, но въпреки това Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "демонстрират стабилна и стабилна защита“.
Фройдинг подчерта, че през последните седмици и месеци отбранителната тактика на украинците е станала "по-гъвкава, защитата е по-мобилна“.
"Това означава, че украинската армия е готова да отстъпи определено пространство в ограничен мащаб, за да запази собствените си сили и да се подготви отново за защита“, поясни генералът.
В същото време ВСУ "държат ситуацията под контрол дори по време на изтеглянето, което се извършва много организирано“, допълни Фройдинг.
В началото на февруари германският военен заяви, че Киев се нуждае от мобилизация, за да попълни загубите на бойното поле и да възстанови бойните части на ВСУ.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ISW: Руснаците се опитват да напреднат към Часов Яр

28.03.2024, 09:07

Руските войски настъпват в района на Ивановское и са само на около 500 метра от град Часов Яр (западно от Бахмут). Освен това са напреднали към Бердичи (северозападно от Авдеевка) и в Орловка (западно от Авдеевка). Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
В Донецка област позиционните боеве продължават североизточно от Бахмут в района Веселое; северозападно от Бахмут в района на Богдановка; западно от Бахмут в района на Ивановское; югозападно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка; южно от Бахмут в района на Шумов и Пивден.
Руски военен блогър докладва, че части на 98-а въздушнодесантна дивизия (ВДВ) напредват в района на Ивановское и са на 500 метра от границите на град Часов Яр (западно от Бахмут). Те са настъпили и западно от Авдеевка на фона на продължаващи окопни боеве в района.
Геолокационно видео, публикувано на 27 март, показва, че руснаците са навлезли в Бердичи (северозападно от Авдеевка) и Орловка (западно от Авдеевка).
Руски блогъри твърдят още, че силите на Москва са влезли в Семеновка (северозападно от Авдеевка) и атакуват украински позиции в селото, но военните на Киев активно контраатакуват в района.
Позиционните битки продължават също северозападно от Авдеевка в района на Бердичи и Семеновка;западно от Авдеевка в района на Орловка, Тоненкое и Уманское; югозападно от Авдеевка в района на Водяное, Невелское и Первомайское.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

САЩ преговарят за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция

28.03.2024, 08:13

САЩ водят преговори за увеличаване на покупките на експлозиви от Турция, за да увеличат производството на артилерийски снаряди, тъй като западните съюзници се затрудняват с доставките на крайно необходимите муниции за Украйна.
Турските доставки на тринитротолуен, известен като тротил, и нитрогуанидин биха били от решаващо значение за производството на стандартните за НАТО боеприпаси с калибър 155 мм. Това би довело до утрояване на производството, посочват запознати с дискусиите служители, цитирани от Bloomberg.
Турция вече е напът да се превърне в най-големия продавач на артилерийски снаряди за САЩ още тази година, допълва агенцията.
Войната на Русия в Украйна предизвика скок в глобалното търсене на боеприпаси. Западните страни доставят боеприпаси на Киев и се опитват да попълват и собствените си запаси.
Скокът в търсенето доведе до изоставане в глобалните поръчки и натовари веригите на доставка на отбранителната индустрия, особено на компоненти като TNT, казват служители, като говорят при условие на анонимност.
Сделката с Анкара разкрива и деликатния баланс между съюзниците от Северноатлантическия пакт, чиито отношения бяха обтегнати заради войната и продължилата месеци блокада от страна на Турция на присъединяването на Швеция към военния съюз.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да посети Вашингтон на 9 май за първи път, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Турция даде одобрението си Швеция да се присъедини към НАТО и това разчисти пътя на Вашингтон да подпише продажбата на американски бойни самолети, ракети и бомби на Анкара на стойност 23 млрд. долара.
В края на февруари Пентагонът заяви, че е сключил договор с General Dynamics Ordnance and Tactical Systems за изграждането на три линии за метални части за 155 мм снаряди в Тексас, включително с турски подизпълнители. Заводът в Мескит, щата Тексас, по план трябва да започне производство през юни, уточняват от компанията.
Очакванията са линиите на турската отбранителна фирма Repkon да произвеждат около 30% от всички направени в САЩ 155-милиметрови артилерийски снаряди до 2025 г. Освен това Министерството на отбраната закупи 116 000 бойни боеприпаси от турската Arca Defense за доставка тази година. Скоро се очакват и допълнителни покупки за доставка през следващата година.
В изявление относно инвестициите в Тексас и турската индустрия Пентагонът казва, че работата със съюзниците е „ключова за изграждането на глобална отбранителна индустриална база“. Турското министерство на отбраната и агенцията за отбранителни поръчки не са отговорили на искане на Bloomberg за коментар.
Усилията на САЩ и Европа са част от надпреварата за настигане на Москва, чиято военна машина я постави в състояние да произведе или набави - според някои оценки, 4 млн. единици тази година. Това включва доставките на боеприпаси от Северна Корея. В същото време Европейският съюз очаква да утрои производството си на артилерийски снаряди тази година до около 1,4 млн. единици.
Тъй като големите отбранителни компании и по-малките доставчици започват да увеличават производството, прогнозите са производството на боеприпаси в САЩ и Европа да се увеличи значително през следващата и по-следващата година. Това зависи отчасти от одобрението на помощта на стойност 60 млрд. долара за Украйна от Конгреса на САЩ. В момента пакетът е блокиран от републиканците в Камарата на представителите.
Американската армия има за цел да произвежда 100 хил. 155 мм снаряди на месец до края на 2025 г., което няма да бъде възможно без тези средства.
Партньорството на САЩ с Турция в областта на боеприпасите също разкрива разминаване в стратегията с ЕС. В продължение на месеци 27-членният блок се въздържаше да използва средства за покупки от Турция поради съпротивата на Франция, Гърция и Кипър дори след като Брюксел призна, че няма да изпълни заложената цел да изпрати 1 млн. снаряда в Украйна до март.
Източник: https://www.investor.bg/

 

 

 

Филм на режисьора Клим Поплавский - "Филатов. Несказанное".

 

АА: Турската компания „Аселсан“ въвежда високотехнологичен радар, който подсилва бойните самолети на Турция

28.03.2024, 07:32

Водещата турска компания за отбранителни технологии „Аселсан“ (Aselsan) представи вчера своята авангардна технология AESA за самолетен носов радар (AESA Aircraft Nose Radar), разработена изцяло въз основа на местни ресурси. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.
Радарът, който наскоро извърши първия си полет с Ф-16 Йозгюр (F-16 ÖZGÜR), обещава значително да подобри бойните способности на изтребителя.
Радарът ще издигне изтребителите Ф-16 Йозгюр до самолети от поколение 4.5, а изтребителите КААН и бойните безпилотни летателни апарати ще преминат към пето поколение и по-нови платформи с допълнителни възможности и функции при ниска видимост.
Подготовката за масово производство на радара в технологичния център на „Аселсан“ в Анкара е приключила, а производството се осъществява от ниво чип до най-съвременна интеграция.
В допълнение към комплектоването с AESA на бойни самолети като Еф-16 Йозгюр, Хюрджет и КААН, технологията ще бъде внедрена и в турските дронове „Акънджъ“ и „Анка-3“.
Радарът скоро ще започне да лети с „Акънджъ“ и други турски дронове, като полетите се очаква да започнат още тази година.
Световен пазар за 5 милиарда долара
Халук Гьоргюн, президента на Агенцията за отбранителна промишленост (SSB), изрази гордост от предоставянето на радарната технология на AESA в Турция.
„Горди сме да представим в нашата страна радарната технология AESA, една от най-модерните технологии за авионика в света“, каза той.
Създадената от турското правителство Агенцията за отбранителна промишленост управлява отбранителната промишленост на Турция и доставките на военни технологии.
Главният изпълнителен директор на „Аселсан“ Ахмет Акьол подчерта многофункционалността на технологията AESA, като наблегна на нейното приложение в различни области, включително по въздух, суша и море.
Той отбеляза, че местната разработка на радарни системи AESA на „Аселсан“ позволява на Турция да поддържа пълен контрол върху технологиите и данните, като гарантира най-високо ниво на сигурност и възможности.
Световният пазар за радарната технология AESA се оценява на 5 милиарда долара годишно, като текущите преговори за износ позиционират радарите на „Аселсан“ като основни играчи на световния аерокосмически пазар.
Очаква се високотехнологичните радари AESA на „Аселсан“ да увеличат пазарния дял в областта на противовъздушната отбрана, военноморските платформи и радарите за наблюдение.
Радарът, който е от съществено значение за авиацията, предлага автоматично разпознаване, проследяване на множество цели, картографиране на земята, измерване на разстояние, автоматично определяне на надморска височина, подоблачно наблюдение чрез радари със синтетична апертура (SAR), автоматично ограничаване на целите с алгоритми, поддържани от изкуствен интелект, широколентов радарен спектърен мониторинг, насочено електронно заглушаване и подобрено насочване на амунициите.
Турският проект Ф-16 Йозгюр има за цел да модернизира самолетите Ф-16 Блок 30 на турските военновъздушни сили.
Източник: bta.bg

 

За първи път жена става командир на германска военноморска база

28.03.2024, 07:26

За първи път жена поема ръководството на германска военноморска база, предаде ДПА.
„Това е завръщане в дом, който ми е любим, в познати за мен води“, заяви новият командир на ескадра миночистачи Инка фон Путкамер във военноморската база в северния град Кил.
Заедно с още една военнослужеща тя е първата жена, която става командир във военноморските сили. В Кил тя е била командир на миночистача „Хомбург“ и заместник-командир на ескадра миночистачи.
Родена във Вилхелмсхафен, 41-годишната жена иска да бъде пример за подражание. „Въоръжените сили предлагат на мен и съпруга ми възможността да заемаме ръководни длъжности и да можем да съчетаем това със семейния живот“, каза тя.
„Без съмнение, това е стресиращо и изисква много организация и предварително планиране, но е възможно“, изтъкна Фон Путкамер.
Тя би искала смяната на командния състав да бъде съпроводена с посланието, че въоръжените сили на Германия дават възможност на жените да заемат такива позиции.
Ескадрата включва 10 кораба за търсене и обезвреждане на мини. Неотдавна моряците откриха 1,8-тонна британска мина по време на учение в Килския фиорд. Според полицейски доклади това е най-голямата неексплодирала бомба от Втората световна война, намирана някога в провинция Шлезвиг-Холщайн.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

28.03.2024, 07:13

На 28 март 1887 година в Копривщица е роден поетът Димчо Дебелянов (1887 – 1916).
Завършва Първа мъжка гимназия в София и следва в Юридическия и Историко-филологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като редник от 22-ри пехотен тракийски полк и воюва при Берово, Демир Хисар и Булаир. Завършва Школата за запасни офицери в Княжево и е произведен в чин подпоручик (1914).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) работи във Върховната сметна палата и не подлежи на мобилизация. През януари 1916 г. подава оставка и заминава на фронта по собствено желание.
Загива на 2 октомври 1916 г. като командир на рота от 22-ри пехотен тракийски полк в ожесточено сражение срещу английски части близо до с. Горно Караджово (дн. Моноклисия, Гърция). Погребан е в двора на църквата „Благовещение“ в Демирхисар (дн. Сидирокастро, Гърция), а на 23 август 1931 г. костите му са пренесени в Копривщица и с военни почести положени в двора на църквата „Успение Богородично“.

 

Предлагат смяна на ръководството на Военната академия

28.03.2024, 07:10

Кабинетът предлага генерал-майор Стайко Прокопиев да бъде назначен за началник на ВА „Г. С. Раковски“
Министерският съвет прие Решение за предложение до президента на Република България за  издаване на указ, с който да освободи генерал-майор Стайко Прокопиев от длъжността „Директор на Щаба  на отбраната" и да го назначи на длъжността „Началник на ВА „Г. С. Раковски", считано от 24.04.2024  година.
Кабинетът прие също така Решение за предложение до президента на Република България за  издаване на указ, с който да освободи генерал-майор Тодор Дочев от длъжността „Началник на ВА „Г. С.  Раковски“ и от военна служба, считано от 24.04.2024 година, поради навършване на пределната възраст за  военна служба.

 

 

ISW: Русия формира военни резерви за текущите операции, не за настъпление

27.03.2024, 21:10

Русия формира резерви за подкрепа на текущите военни операции в Украйна, но тези подразделения няма да могат да извършват мащабни настъпления. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.
В текста се отбелязва, че руснаците започват да набират персонал за частите на новосъздадения Ленинградски военен окръг (ЛВО). Британското разузнаване потвърди, че 44-ти армейски корпус на ЛВО е започнал набор в Луга, Ленинградска област.
Преди това Кремъл привлече новосъздадени части за провеждане на операции в Украйна. Освен това необходимостта на Руската федерация да продължи операциите в Украйна възпрепятства нейните по-широки усилия за изграждане на редовни въоръжени сили. Това е в съответствие с неотдавнашната оценка на ISW за текущите руски военни реформи.
"Според ISW, Русия формира резерви, способни да поддържат настоящите операции в Украйна. Тези резерви обаче едва ли ще функционират като сплотена широкомащабна сила за настъпление през 2024 година“, убедени са анализаторите.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Полша отзова свой генерал от командването на Еврокорпус, разследва го военното контраразузнаване

27.03.2024, 21:05

Полша обяви "незабавното“ оттегляне на генерал Ярослав Громадзински от поста му на командир на Еврокорпус, става ясно от  съобщение на Министерството на отбраната във Варшава, цитирано от Укринформ.
Според ведомството решението е взето поради контролни действия срещу генерала от Службата за военно контраразузнаване (SKW). Тя е започнала проверка на миналото на генерал Громадзински "във връзка с получаването на нова информация за офицера“.
В съответствие с полския закон "За защита на отечеството“ министерството е взело решение да освободи генерала от длъжността му командващ Еврокорпус и да го върне незабавно в страната. За да се осигури непрекъснатост на работата на командването на Еврокорпуса, Полша планира незабавно да назначи друг офицер на негово място.
Еврокорпус е независим европейски формат за военно-политическо сътрудничество, създаден през 1992 година по инициатива на Франция и Германия. Съществува като част от многонационален щаб и поддържаща бригада. Сертифициран е да изпълнява задачи като част от Силите за бързо реагиране на НАТО през ноември 2019 година. Основните участници в инициативата са Франция, Германия, Белгия, Испания, Полша и Люксембург.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Иновативни подходи в обучението на курсантите обсъдиха във Военновъздушното училище

27.03.2024, 14:57

Динамичното развитие на съвременното висше образование определило темата на командирския сбор на началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски тази година, съобщават от учебното заведение.
Постигнатото и перспективите са били обект на докладите на заместник- началници на училището, началници и ръководители на катедри от факултет „Авиационен“, на департамент „Природни и хуманитарни науки“, на водещи структурни звена от администрацията и курсантския батальон.
На иновативния подход в професионалното обучение на курсанти и кадети във ВВВУ, перспективите в логистичното осигуряване, инфраструктурата и учебно-материалната база, новите методи в преподаването и научно-изследователската дейност до проектно базираното обучение на специалности със студенти  са посветили изложенията си участниците в сбора. Очертали са се перспективите за повишаване качеството на учебния процес и синхронизирането му с новостите в авиационната наука и практика, става ясно още от съобщението.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Румъния пристигнаха шест самолета на военновъздушните сили на Великобритания

27.03.2024, 14:33

Шест самолета „Юрофайтър Тайфун“ (Eurofighter Typhoon) на Кралските военновъздушни сили на Великобритания кацнаха на 57-а военновъздушна база „Михаил Когълничану“ в окръг Констанца (Източна Румъния), откъдето през следващите четири месеца ще изпълняват мисии по засилена охрана на въздушното пространство под командването на НАТО, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Министерството на националната отбрана, пише БТА.
Самолетите са част от британския контингент, съставен от около 200 военни (пилоти и технически персонал), които за период от четири месеца ще изпълняват мисии за засилена охрана на въздушното пространство, работейки с румънските военновъздушни сили. Това съобщи Министерството на отбраната днес чрез публикация във Фейсбук.
Това е петата ротация на британските Кралски военновъздушни сили в базата „Михаил Когълничану“ след тези, изпълнени през 2017 г., 2018 г., 2021 г. и 2022 г.
Мисиите по засилена охрана на въздушното пространство, изпълнявани съвместно с партньорите от НАТО от 2014 г. насам, са планирани предварително и допринасят за развитието на способностите за реагиране и възпиране, както и за засилване на оперативната съвместимост между румънските и съюзническите военновъздушни сили, отбелязва румънското министерство на отбраната.
Източник: https://fakti.bg/

 

Британската армия няма да издържи срещу Русия повече от два месеца

27.03.2024, 13:36

Армията на Обединеното кралство няма да може да издържи да се бие с руските войски повече от два месеца. Това призна заместник-началникът на щаба на отбраната генерал-лейтенант Роб Магоуън, съобщава британският вестник Daily Mail.
"Великобритания не би могла да воюва с Руската федерация повече от два месеца“, цитира изданието думите на Магоуън.
По думите му при евентуални бъдещи войни Въоръжените сили на Великобритания ще трябва да се справят с "оперативния риск“, свързан с липсата на необходимите ресурси.
По-рано министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс (на снимката) заяви пред депутатите, че е лобирал за отпускането на допълнителни средства за отбрана в новия бюджет, но не е успял да получи одобрение за разходите.
"Дадохме да се разбере много ясно, че сумата пари, която в момента харчим за боеприпаси, която е значителна, не отговаря на всички заплахи, пред които сме изправени“, коментира на свой ред Магоуън.
Според него Великобритания трябва да отдели повече средства за т.нар. интегрирана противоракетна отбрана.
"Трябва да похарчим повече пари, извън рекордната програма, за това, което наричаме интегрирана противоракетна отбрана“, каза той.
По отношение на думите на бившия министър на отбраната Марк Франсоа, че Обединеното кралство "не може да се бие с армията на Путин повече от няколко месеца в пълномащабна огнева война, защото нямаме боеприпаси и оборудване за това“, Магоуън подчерта, че подкрепя оценката.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Подполковници ще се обучават по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили

27.03.2024, 08:50

Предстои промяна на Правилника за прилагане на ЗОВСРБ (ППЗОВСРБ). Тя ще даде право на офицери с  военно звание „подполковник“/„капитан II ранг“ и по-високо да кандидатстват за обучение във военни училища, академии и колежи в чужбина  по специалности/програми, съответстващи на специалността „Стратегическо  ръководство на отбраната и въоръжените сили“. По сега действащата разпоредба това могат да направят офицери с военно звание „полковник“/„капитан I ранг“.
Текстът в проектодокумента е следният „Офицерите могат да кандидатстват във военни училища, академии и  колежи в чужбина за обучение, приравнено на специалността „Стратегическо  ръководство на отбраната и въоръжените сили“ от професионално  направление „Военно дело“, ако към датата на кандидатстване притежават  военно звание „подполковник“ („капитан II ранг”) или по-високо, до  навършване на 52-годишна възраст.“
Един от аргументите, посочени в мотивите за промяна е, че установеният регламент не може да бъде приложен в пълна степен по отношение  кандидатстването за обучение във военни училища, академии и колежи в  чужбина, тъй като изискването към офицерите да притежават военно звание „полковник“/„капитан I ранг“ има ограничаващ характер. В голяма част от  подписаните от Република България споразумения за сътрудничество в  областта на военното образование със страни-членки от НАТО и ЕС или  партньори по други международни инициативи и актуалните изисквания на  съответните образователни институции, е уредена възможността за обучение  на български офицери във военни училища, академии и колежи в чужбина по  специалности/програми, съответстващи на специалността „Стратегическо  ръководство на отбраната и въоръжените сили“, ако притежават военно звание  „подполковник“/„капитан II ранг“ и по-високо.
Срокът за обществено обсъждане е по-краткият - 14 дни. Това се налага, защото, както е посочено в мотивите, периодът на започване на обучение във военни училища, академии и колежи в чужбина в  повечето случай се организира през втората половина на месец юни на съответната година.  Процедурата по определяне на офицерите трябва да стартира не по-късно от три месеца преди това, през което време се провеждат съответните  организационни дейности.
В магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” могат да се обучават офицери, притежаващи образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело“. По двустранни споразумения за обучение се приемат и офицери от други държави. Завършилите могат да заемат ръководни и експертни длъжности за регулираната професия „Офицер за стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великите авантюристи: Василий Чуйков – бранителят на Сталинград

27.03.2024, 08:20

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха.
През вече далечната 1996 г., историкът Орландо Фиджис публикува своя монументален труд за Революцията в Русия от 1917 г. и последвалата я Гражданска война, правдиво озаглавен „Човешката трагедия“. В рамките на 7 години, над 7 000 000 души загиват в хода на една от най-кървавите трансформации на държава, култура и общество, познати на човечеството. В тези трудни и ужасни времена, в Русия израства едно поколение, което е видяло ужаси и лишения, непонятни за европейския ум. Израства и едно поколение, което живее с надеждата, че Революцията ще донесе онази бленувана социална справедливост, която убягва на руския народ още от времето на Царя-Освободител. Това е поколение на герои, на злодеи, на смели и решителни мъже и жени, а също и на безгръбначни твари и подлеци. Това е поколение, което мечтае и бленува, но което плаща с кръв, пот и лишения за своите блянове. В това паметно поколение,  това изгубено поколение, се раждат хора, които не могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка като поредните „болшевики“ или „съветски креатури“. Излишно е тук да говорим за престъпленията на руския комунизъм. Факт е обаче, че сред всички тях, все пак изпъкват фигури, които с достойнството си и твърдото придържане към своите принципи и идеали, печелят уважението и на приятели, и на врагове. Един от тези славни герои без съмнение е Василий Чуйков.........Прочети още

 

На днешната дата през 1999 г. е свален американския "невидим" самолет F-117

27.03.2024, 08:15

На 27 март 1999 г. самолет F-117 “Стелт” от ВВС на САЩ, извършващ бомбардировки над Косово, е свален от сръбската противовъздушна отбрана.
Самолети на НАТО, включително F-117 “Стелт”, атакуват позиции на сръбските войски в Косово на 24 март 1999 г. Бомбардировките са част от операцията на алианса, обявена в защита на интересите на косовското албанско население в района. Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисия на ООН /ЮНМИК/. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Корпус за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на “Република Косово” са разпуснати. От друга страна, мисията на ООН формира автономни институции - президент, парламент и правителство. - Още за F-117

 
 

На този ден през 1968 година загива първият космонавт Юрий Гагарин

27.03.2024, 08:08

На 27 март 1968 г. загива първият летец-космонавт в света Юрий Гагарин по време на тренировъчен полет с учебно-боен изтребител МиГ-15УТИ заедно с инструктора си полковник Владимир Серьогин. По това време Гагарин е заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Катастрофата става в 10:31 ч. сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахът им е погребан в стените на Кремъл на Червения площад в Москва.......Прочети още

 

 
 

Френският министър на отбраната обеща на Киев скоро да бъдат доставени седемдесет и осем гаубици

26.03.2024, 19:30

Франция скоро ще бъде в състояние да достави на Украйна седемдесет и осем от своите самоходни гаубици "Сезар", както и да увеличи запасите на Киев от артилерийски снаряди за нуждите на изпитващата недостиг от боеприпаси украинска армия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешно изявление на френския министър на отбраната Себастиан Льокорню.
Министърът обяви на пресконференция, че е било постигнато споразумение между Франция, Дания и Украйна да се финансира доставката на 155-милиметрови самоходни гаубици "Сезар", френско производство. Тристранната сделка позволява на Париж "да достави бързо" оръдията. Днес Льокорню каза още, че може да използва властта си, за да наложи поръчки с приоритет на оръжейните производители във Франция, за да се ускори военната помощ за Киев.
Според него Франция си е поставила за цел да снабди Киев с 80 000 снаряда за 155-мимиретрови оръдия тази година. АП посочва, че преди тази планирана доставка Париж е изпратил 30 000 снаряда от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г.
Френският министър на отбраната потвърди, че страната му участва в чешката инициатива за закупуване на 800 000 артилерийски снаряда от трети страни – извън границите на ЕС, и предоставянето им на Киев. Според властите в Прага, които предвиждат първа доставка не по-късно от юни, към инициативата досега са се присъединили най-малко 18 държави.
АП припомня, че в началото на този месец Франция е сключила споразумение и с Германия и Полша за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна.
Льокорню изрази мнение, че европейските страни трябва да намалят зависимостта си от САЩ в гарантирането на сигурността на ЕС. Той каза, че очаква тази тема да бъде водеща в предизборната кампания за изборите за европарламент през юни.
"Съзнаваме, че отсега нататък част от военния план на Европа трябва да легне върху плещите на европейците. Това е абсолютна необходимост. За мен... не е редно американският данъкоплатец да дава толкова много пари за безопасността на европейците", отбеляза министърът на отбраната на Франция.
АП посочва, че тези думи на Льокорню са препратка към неотдавнашното изявление на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. На предизборен митинг той заяви, че в качеството си на президент е казал на държавен глава на европейска страна членка на НАТО, че ако тази държава не увеличи разходите си за отбрана, той "не само не би я защитил, но даже би насърчил Русия да направи (с нея) каквото си поиска". Съответно, според Асошиейтед прес голяма част от европейците след това изказване предпочитат настоящият президент Джо Байдън да бъде преизбран.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Двама души загинаха при взрив по време на военно учение в Полша

26.03.2024, 13:20

Двама души загинаха при инцидент по време на учение, свързано с взривяване на тротил във военен обект в южната част на Полша, предаде полската новинарска агенция ПАП.
Центърът за управление на кризи в град Катовице съобщи, че инцидентът се е случил вчера малко преди 11 часа сутринта местно време (12:00 българско време) на бивш обект на 13-та зенитно-ракетна дивизия в Силезия. Двама души са пострадали, като са починали по-късно от нараняванията си.
Смъртта им е потвърдена от лекар и от парамедиците, пристигнали на място.
Министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш заяви вчера следобед, че инцидентът се разследва и при нужда ще се предприемат мерки.
Той допълни, че роднините на двамата загинали сапьори от 5-ти полк за химическа отбрана в град Тарновски гори са получили подкрепа, включително от психолог.
„Трябва да си извлечем поуки от подобни събития, не трябва да игнорираме подобни ситуации. Това е трагедия, от която не страдат просто семействата, а цялото ни голямо воинско семейство“, заяви Кошиняк-Камиш.
Източник: bta.bg

 

Постановлението за допълнителните средствата за военните заплати е публикувано в Държавен вестник

26.03.2024, 11:42

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано Постановление № 58 от 21 март 2024 г., с което правителството одобрява допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на отбраната за 2024 г. в размер 180 000 000 лв. за провеждане на адекватна политика по доходите и социална политика на Министерството на отбраната с цел попълване на критичния недостиг на личен състав. То влиза в сила със задна дата - 1 януари 2024 г.
На 21 март министърът на отбраната Тодор Тагарев подписа заповеди за увеличаване на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, съобщи тогава Пресцентърът на МО.
От него стана ясно, че натрупаното увеличение с 10% на основните възнаграждения, считано от 1 януари 2024 г., ще бъде изплатено със заплатите за април. Стана ясно още, че през годината ще бъдат изразходвани 80% от осигурените с Постановление № 58 180 милиона лева от бюджета за отбрана. Останалите 20% ще бъдат разпределени за възнаграждения, в съответствие с резултатите от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика, приоритетно за: попълване на декларираните формирования с висока степен на готовност; длъжности с дефицитни специалности във въоръжените сили; увеличаване на възнагражденията на IT специалисти в информационната сфера със задължения по разработване, предварително проучване, адаптация, внедряване, обучение, паралелна обработка и поддръжка на софтуер; за увеличаване на допълнителното възнаграждение за езикови умения съгласно STANAG 6001.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Яков Кедми: Някои факти опровергават версията, че "Ислямска държава" стои зад терористичната атака край Москва

26.03.2024, 09:24

Нито един член на ИДИЛ не би казал, че би извършил престъпление заради пари. Освен това радикалните ислямисти не биха създали коридор, по който бойците да избягат в Украйна, заяви пред ВЗГЛЯД Яков Кедми, бивш ръководител на специалната служба "Натив". По-рано САЩ възложиха отговорността за терористичния акт в Москва на клетка на ИДИЛ.
Учудващо е, че западните медии толкова отчаяно защитават версията, че ИДИЛ (забранена в Русия) е участвала в организирането на терористичния акт. Разследването по случая все още продължава. Обществеността има достъп до ограничен набор от факти. "Въз основа на тях е невъзможно да се състави пълна картина на случилото се", казва Яков Кедми, бивш ръководител на израелската разузнавателна служба "Натив"........Прочети още

 

Неосъвременените допълнителни възнаграждения в Специалните сили водят до отлив на кадри

26.03.2024, 09:00

Състоя се тридневният оперативен сбор на командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на тема „Предизвикателства пред развитието на СКСО и участието в създаването на регионалното Компонентно командване на специалните операции „Браво“ /SOCC-B/, в рамките на новия модел на Силите на НАТО“, съобщават от формированието.
По време на сбора командирите на групи „Специални сили“ се обявиха за пореден път за промяна на нормативната уредба, с цел осъвременяване на допълнителното възнаграждение за специфични условия на летателния състав – парашутисти, се посочва в информацията Възнаграждението за тази високорискова дейност не е осъвременявано от 2010 г. и води до отлив на високо подготвени кадри за бойните формирования на СКСО, както и до липсата на кандидати за назначаване на длъжностите за оператори в Специалните сили. Паралелно с този проблем, командирите на формирования от СКСО отчитат, че влизането в сила на заповед №ОХ-02/10.01.2024 г. на министъра на отбраната, относно определяне на размера на допълнителните възнаграждения за фактическо командване или ръководство на личен състав, има отрицателно въздействие върху мотивацията на командирите от всички степени. Причината е, че с оглед спецификата на състава и организацията на формированията на СКСО, с новата заповед допълнителни възнаграждения за фактическо командване на командния състав от всички степени в Специалните сили бяха намалени, а някои командири бяха лишени от тези средства.
Сборът бе открит и ръководен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, като в  докладите и дискусиите взеха участие заместник-командирът полковник Иван Райков, началникът на щаба полковник Йордан Йорданов, командирите, заместник-командирите и началниците на щабове на 1, 3, 68 и 86 група „Специални сили“, щабен батальон, батальон за логистично осигуряване и Учебен център за подготовка и бойно осигуряване от състава на СКСО, както и началниците на отдели и отделения от Щаба на Командването.
Основните доклади бяха фокусирани върху развитието на военнополитическата обстановка в зоната за разузнавателен интерес на Командването, представени бяха новият модел на Силите на НАТО и задачите, свързани с участието на СКСО в инициативата за създаване на регионалното Компонентно командване на специалните операции SOCC-B, съвместно с Командването на силите за специални операции на Румъния; приоритетните проекти и направления за превъоръжаване и развитие на инфраструктурата на СКСО; комуникационно-информационните системи и системата за документална сигурност на класифицираната информация.
На проведените дискусии се обсъдиха перспективите и проблемните въпроси, свързани с индивидуалната и колективната подготовка; предизвикателствата свързани с набирането, селекцията и специалната подготовка на кадри за Специалните сили на Българската армия, тяхното мотивиране и кариерно развитие; проблемните въпроси по обмена на информация със разузнавателните органи и структури от Министерството на отбраната, Българската армия и други структури от сектор „Сигурност“, както и в съюзен формат.
Източник: https://otbrana.com/

 

Saab ще достави на НАТО гранатомети на стойност 60 милиона евро

26.03.2024, 08:42

Шведският военно-промишлен концерн Saab получи поръчка от Агенцията за поддръжка и доставки на НАТО (NSPA) за гранатомети Carl-Gustaf. Стойността на договора е около 60 млн. EUR, срокът на действие е 2024-2027 г., уточнява компанията в прессъобщение.
„Поръчката е направена от името на четири страни от НАТО в рамките на рамковото споразумение между Saab и NSPA относно Carl-Gustaf, включително боеприпаси и оборудване“, пишат от компанията.
Системата Carl-Gustaf се доставя в повече от 40 страни по света.

 

Честваме Деня на Тракия

26.03.2024, 07:54

Днес, 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.
Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. След падането на Одрин на същата дата по същество завършва Балканската война и се ускоряват преговорите за мир в Лондон между Отоманската империя и балканските съюзници. Така на 17/30 май е подписан договор за мир, чл. 2 на който гласи : "Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, с изключение на Албания." В договора се изказва yвepeнocт, че ще настъпят вечен мир и приятелство както между сегашните владетели, така и между техните наследници.
Това е най-голямото, бленувано обединение на българските земи, защото освен Източна и Беломорска Тракия и голяма част от Македония, България запазва Южна Добруджа и Западните покрайнини. Общата територия на страната достига 180 хил. кв. км. И понеже договорът е подписан не само от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, но и от шестте велики сили в Европа, той не подлежи на ратификация, т.е. е окончателен.
Ликуват не само тракийските българи, ликува целият български народ. За съжаление общонародната радост продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война, която завършва с поражение за България и загубване на голямата част от нейните придобивки.
Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България. Така че вече е общобългарски празник.

 

 

България и САЩ преговарят за производство на боеприпаси за "Страйкър" у нас

25.03.2024, 22:47

България и САЩ преговарят боеприпасите за бронираните бойни машини "Страйкър" да се произвеждат у нас. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната по повод разговори в понеделник в София между министъра на отбраната Тодор Тагарев и директора на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ Джеймс Хърш.
Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество и направили преглед на изпълнението на проектите по линия на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) и Програмата за чуждестранни военни продажби FMS. В момента са в процес на изпълнение над 80 проекта в различни направления, сред които са например придобиването на изтребителите F-16 и съпътстващите проекти по разполагането им в Граф Игнатиево, както и придобиването на "Страйкър"-ите
Веднага след това от МО съобщават, че "в рамките на срещата бяха обсъдени и аспектите на индустриалното сътрудничество с акцент върху възможностите за съвместно производство на боеприпаси по проекта за придобиване на бойни машини от фамилията „Страйкър“"........Прочети още

 

Украйна подписа меморандум с Дания за сътрудничество в областта на отбранителните поръчки

25.03.2024, 20:39

Държавното предприятие (ДП) "Агенция за отбранителни поръчки" на Украйна и Организацията за доставки и логистика на Министерството на отбраната на Дания (DALO) подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на отбранителните поръчки. Това се посочва в съобщение на Министерството на отбраната на Украйна, предаде Европейская правда.
В рамките на меморандума страните са се договорили за обмен на опит и сътрудничество в областта на доставките на оръжия на външните пазари.
Според Марина Безрукова, директор на "Агенцията за отбранителни поръчки", доставката на съвременно оръжие в сътрудничество с международни партньори е един от основните акценти на държавното предприятие.
"Убедени сме, че засилването на сътрудничеството с Организацията за доставки и логистика на Министерството на отбраната на Дания ще допринесе за сключването на нови договори и модернизацията на нашите въоръжени сили", е заявила тя.
На свой ред заместник-министърът на отбраната на Украйна Дмитро Клименков е благодарил на партньорите от Дания за постоянната подкрепа за Украйна.
"Това събитие е още една важна стъпка в задълбочаването на нашето сътрудничество в снабдяването на Въоръжените сили на Украйна със съвременно оръжие и военна техника", е подчертал той.
По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе среща в Киев с вицепремиера и министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен, на която са обсъдени необходимостта от укрепване на украинската ПВО и перспективите за съвместно производство на оръжия.
Преди това  Дания обяви, че ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ в размер на около 336,6 милиона долара (616.58 милиона долара).
Дания стана първата страна извън Г-7, която подписа  10-годишно споразумение за сътрудничество с Украйна в областта на сигурността.
Дания е един от най-големите донори на военна помощ за Киев спрямо размера на икономиката си. Нейният предишен пакет от военна помощ от 247,4 милиона долара (453.18 милиона лева) е разкрит в средата на февруари.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

53 години от първия полет на Ил-76

25.03.2024, 08:20

Преди повече от половин век, на 25 март 1971 г., първия си полет прави транспортния самолет Илюшин Ил-76. Това става факт от несъществуващото вече летище Худинка, в Москва.
Експерименталният завод на Илюшин, където се строи прототипа, се намира край Худинка, а изпитателната програма трябва да се проведе от тестовия център „Громов” в Жуковски, край съветската столица. Затова и първият полет на типа, реално е прелитане от Худинка за ценъра „Громов”.
Командир на екипажът е легендарния летец-изпитател Едуард Кузнецов. На борда се намират още втори пилот Г. Волохов, щурман В. Милютин, борден инженер И. Якимца и радистът И. Кондуров. Полетът трае едва 20 минути, но всичко по него е нормално.
Ил-76 започва да се замисля в средата на 60-те години на миналия век, като основното му предназначение ще бъде да обслужва въздушно-десантните войски. Машината трябва да може да десантира хора и товари, както и да се оперира от къси и лошо подготвени площадки.
През ноември 1967 г. със задачата официално е натоварено конструкторското бюро на Сергей Илюшин. За главен конструктор е назначен Хенрих Новожилов.
Освен първият прототип, който има цивилна съветска регистрация СССР-86712, в изпитанията са задействани още два прототипа – единият полети февруари 1973 г., а другият през май същата година.
Заводските изпитания приключват през септември 1974 г., а държавните през декември. Налетени са 1676 часа в рамките на 964 полета. Серийното производство стартира през същата година в Ташкентския авиационен завод.
След базовата версия, която е известна просто, като Ил-76, през 1978 г. започва серийното производство на подобрения Ил-76М, който има повишен полезен товар. Паралелно с това започва и строителството на цивилната версия Ил-76Т. Тя се различава най-вече по отсъствието на оръдейна установка и кабина на стрелеца, която се намира в опашната част при военната версия. В началото на 80-те започва производството на доработените версии Ил-76МД и Ил-76ТД.
Междувременно, Ил-76 става основа за редица специални варианти, като летящия радар А-50 и танкерът Ил-78.
След разпада на СССР Ил-76 намира огромно разпространение на цивилния каргопазар, където остава популярен избор и до днес.
Производството приключва в Ташкент през 2011 г., след построяването на около 960 машини. През 2010 г. в завода „Авиастар-СП” стартира производството на основно обновения модел Ил-76МД-90А. - Още за Ил-76

 

Военен календар

25.03.2024, 08:15

На 25 март 1856 година в Русе е роден капитан Марин Маринов (1856 – 1885).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи като адютант в 23-а пехотна русенска дружина (1879 – 1880), флигел-адютант на княз Александър I (1880 – 1883) и младши офицер в 1-ва пехотна софийска дружина (1883).
През 1883 г. е изпратен на практическо обучение в Русия и зачислен във 2-ри императорски лейбгвардейски стрелкови батальон на руската армия в Царское село (дн. Пушкин). Завършва Офицерската пехотна стрелкова школа в Ораниенбаум (дн. Ломоносов), Русия, (1884), след което отново заема длъжността флигел-адютант в свитата на княз Александър I .
На 30 август 1885 г. е повишен в чин капитан и назначен за командир на 3-ти пехотен бдински полк, с който воюва в Сръбско-българската война (1885). Участва в боевете при Врабча (3 ноември) и на Сливнишката позиция (5 – 7 ноември).
Води полка в атаката на височината Три уши край Сливница, където е ранен тежко (7 ноември). Умира от раните си на 18 декември 1885 г. в София. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. .........Прочети още

На 25 март 1859 година в Горна Оряховица е роден генерал-лейтенант Анастас Бендерев (1859 – 1946).
Участва в подготовката и провеждането на Априлското въстание като член на Горнооряховския революционен комитет и въстаник в четата на Георги Измирлиев.
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия, (1883) и Офицерската кавалерийска школа в същия град (1884).
През 1879 – 1886 г. служи в 3-та търновска и 6-а шуменска батарея, в 1-ви и 2-ри конен полк, Конвоя на княза и като началник на Военното училище (10 – 28 октомври 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва десния участък на Сливнишката позиция и предприема активни бойни действия срещу противника, които са решаващи за изхода на войната. На 31 декември 1885 г. е назначен за помощник на военния министър, а на 5 юли 1886 г. – за член на Главния военен съд. Взима активно участие в детронирането на княз Александър І (9 август 1886).
След неуспеха на преврата емигрира в Русия (1887), приема руско поданство и постъпва в руската армия. Участва в Руско-японската (1904 – 1905) и Първата световна война (1914 – 1918) като достига до чин генерал-лейтенант.
През 1919 г. се завръща в България и се занимава с научноизследователска дейност в областта на военната история. Автор на „Военна география и статистика на Македония“ (1890, на руски език), „Сръбско-българската война 1885 г.“ (1892, на руски език), „История на Българското опълчение и Освобождението на България 1878-1878 г.“ (1930) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст.

На 25 март 1919 година в Стара Загора е роден поручик Веселин Рачев (1919 – 1944).
Завършва 60-и випуск на Военното училище в София (1941). Служи в снабдителния отдел на Въздушни войски и като взводен командир във 2-ри линеен полк. Специализира висш пилотаж в Школата за летци-изтребители в гр. Каша, Унгария (дн. Кошице в Словакия), след което е назначен за пилот-изтребител във 2/6 изтребителен орляк на летище Враждебна.
На 17 април 1944 г. съюзническата авиация провежда последния масиран дневно-нощен удар срещу България и пилотите от 2/6 изтребителен орляк първи пресрещат противника в небето над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на съюзниците, орлякът се разделя на две групи, които преследват и атакуват противниковите самолети до отлитането им в района над Кюстендил.
В този бой българската изтребителна авиация губи 6-ма пилоти, сред които и поручик Рачев, чийто самолет е свален край Дупница.
Със Заповед на Министъра на отбраната от 1992 г. посмъртно е повишен в чин полковник. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

 

Личната гвардия на Хитлер

25.03.2024, 08:05

В охранителния полк, а впоследствие и първа бронетанкова дивизия СС „Лейбщандарт Адолф Хиттлер“, чиято задача е личната охрана на фюрера, подбирали елита на германската младеж.
Преглеждали дори зъбите
Историята на създаването на охранителното подразделение на А. Хитлер започва през първата половина на 20-те години, когато бъдещият Фюрер все още не е дошъл на власт. В едно от произведенията си Хитлер пише, че след като излиза от затвора „Ландсберг“, той формира малък охранителен отряд от лоялни към него съратници. Според собствените признания на нацисткия лидер в него влизат хитлеристи, които са способни да се подчиняват безпрекословно и ако е необходимо са готови да убият дори собствените си братя. При подбора в „Лейбщандарт“ стриктно се спазват расовите и идеологически стандарти, които нацистите съблюдават.
Когато подразделението за лична охрана започва да се ръководи от бъдещия лидер на СС Хайнрих Химлер се установяват критерии за кандидатите за тази част. Височина – от 1 м. 70 см., липса на славянски и азиатски черти на лицето, пропорционално телосложение. Изискванията за кандидатите са да бъдат в добра физическа форма, без физически недостатъци и да имат идеално здраве. Преди да започне Втората световна война в „Лейбщандарт“ не приемат кандидати, дори ако има само един пломбиран зъб.
Проверка до пето коляно
В средата на 30-те години на XX век изискванията към подбора в „Лейбщандарт“ стават още по-трудни. Кандидатът се задължава да представи пред специална комисия документално потвърдена информация за своите предци до пето коляно (за войници – от началото на XIX век, за офицерите – от 1736 г.). Ако комисията открие съмнителни данни за кандидатите- междурасови бракове при техните предци, то приемът им в „Лейбщандарт“ е автоматично спиран. Всички, които криели подобна информация или предоставяли неверни сведения били изключвани от подразделението.
Охранителите на Хитлер дори не можели да си изберат съпруга по тяхно желание. Щабът на „Лейбщандарт“ изисквали архивна справка и за нейните предци, както и снимка на момичето в бански костюм – ако кандидатката не съответства на арийската представа за външност, тя също се отхвърля.
Къде и как са се обучавали „асфалтовите войници“
В своите книги историкът Волфганг Акунов пише, че полкът лична охрана на Адолф Хитлер е разквартируван в Лихтерфелдските казарми. Самите военнослужещи са набирани изцяло от академиите за обучение на Хитлерюгенд. Според писателя, войниците от Вермахта иронично наричат ​​бъдещата лична охрана на фюрера „асфалтови войници“, заради парадните им черни униформи и излишната, според тях, строева подготовка, която е била на особена почит сред офицерите в това подразделение.
Лейбщандарт Адолф Хитлер
От другите военни формирования от Третия райх са на мнение, че във военната школа в Лихтерфелд обръщат твърде голямо внимание на расовата чистота на кадетите, както и на строевите упражнения и маршировката, като същевременно омаловажават значението на военната подготовка. Въпреки всички тези мнения в кадетската академия се отделя сериозно внимание на атлетиката и като цяло на физическите упражнения.
Кои са обектите, които са охранявани от „Лейбщандарт“
Авторът на книгата „Третият райх“ Владимир Булавин посочва показанията на началника на личната охрана на Хитлер щандартенфюрер Йохан Ратенхубер, които той предоставя на СМЕРШ през 1945 г.
Както споделя Йохан Ратенхубер фюрерът пребивава основно в Берлин и Оберзалцберг, където се намира планинската му резиденция Бергхоф. Охраната се осъществява от 81 войници и един офицер от СС „Лейбщандарт Адолф Хитлер“. Освен това щандартенфюрер Ратенхубер отговаря за охраната на високопоставени лица от Третия райх, както и за мюнхенската резиденция на Хитлер.
Източник: http://worldrubric.com/

 
 

САЩ и Япония ще укрепят отношенията си в областта на сигурността

25.03.2024, 08:02

САЩ и Япония планират най-голямото надграждане на своя съюз, откакто двете страни подписаха договор за взаимна отбрана през 1960 г., съобщи в. “Файненшъл Таймс”.
Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Япония Фумио Кишида ще представят плана в Белия дом на 10 април.
Британският вестник, позовавайки се на осведомени източници, написа, че планът е да се преструктурира военното командване на САЩ в Япония, за да се засили оперативното планиране и ученията между двете страни.
Планирано е Байдън да бъде домакин на Кишида на 10 април на официално събитие, което ще включва пищна държавна вечеря и политическа среща. Япония е близък съюзник, който е от ключово значение за стратегията на Съединените щати спрямо Китай, Северна Корея и други азиатски страни в областта на сигурността и други въпроси в областта на сигурността.
Държавният департамент на САЩ и японското правителство не са коментирали официално този план.
Източник: bta.bg

 
 

 

Александър Вулин: НАТО искаше да унищожи Сърбия през 1999-а, но унищожи международното право

24.03.2024, 13:55

Бомбардировките на НАТО срещу Югославия събудиха целия свят. Това беше върхът на еднополюсния свят. Той показа как би изглеждал светът, ако само една сила - САЩ, решава за целия свят. Това беше ясен сигнал към Русия, Китай и всички свободни страни какво ги очаква. Че те са следващите. Бяхме малки - подготвяхме се и тествахме какво може да се случи по-късно.
В този момент западните държави не трябваше да обясняват нищо на никого, не трябваше да се оправдават пред никого. Сърбия оцеля само благодарение на упоритата съпротива на нашата армия и народ. Нямахме друг избор, освен да се изправим срещу НАТО, неговото голямо и ужасно престъпление, неговата огромна несправедливост, неговата невероятна нужда да унищожи един малък, но свободолюбив народ.
Може би Бог ще прости на НАТО, може би ще прости на тези, които убиха нашите деца, но ние сърбите няма да забравим и няма да простим.
НАТО все още вярва, че бомбардировките са били оправдани и че всяко извършено от тях убийство е било в услуга на Сърбия и е донесло “демокрация”. Понякога по политически причини изразяват съжаление, но само заради, както казват, цивилни жертви. Но не, това не ни е достатъчно. Кой има право да убива сръбски военен и сръбски полицай на сръбска земя?
Бомбардировките на НАТО станаха последното голямо, последно ненаказано престъпление на 20-ти век, за което никой никога няма да понесе отговорност. НАТО измами света, както преди това измами СССР, че няма да се разширява на изток. Как впоследствие измами Русия, че ще спази Минските споразумения. И тогава излъга целия свят, че сърбите са престъпници, които извършват геноцид в Косово. НАТО излъга, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово унищожение, че Муамар Кадафи иска да атакува останалата част от планетата и че мирът ще бъде донесен в Афганистан. В същото време, докато НАТО лъжеше света, ние знаехме истината.
Истината е, че НАТО искаше да унищожи Сърбия, но, всъщност, унищожи международното право. Сърбия оцеля, но международното право - не. Духът от бутилката беше пуснат. Никой никога няма да може да спре промените на границите. - (видео)
Източник: https://glasove.com, (автор Александър Вулин, бивш министър на отбраната и бивш министър на вътрешните работи на Сърбия.)

 

Слугинажът на БКП, ДС, СССР и КГБ днес клейми Русия! Сред тях ли е Тагарев?

24.03.2024, 12:05

„Призоваваме българските власти да не изказват съболезнования на Путин и официалните руски власти заради терористичния акт в Москва.“ Така започва декларацията на Атлантическия съвет на България по повод кървавия атентата край руската столица, при който загинаха, по последни данни, над 130 души, а ранените също са стотици. Много от тях в момента се борят за живота си. Това е декларация на неправителствена организация, претендираща, че изповядва „демократични“ ценности, но която от всичко е готова да прави политика не на базата на принципи, а водена от ненавист и крайна русофобия.
Да не изброяваме правителствата и държавните ръководители, изказали съболезнования на руските власти по повод трагедията. Впечатляващото в случая е съвсем друго. Че нашите атлантици действат първосигнално. Те са като кучето на Павлов. Чуят ли думи като „Москва“, „Русия“, „Кремъл“, лампичката на омразата автоматично им светва и започва реч на омразата, която, според собствените им евроатлантически ценности, би трябвало да попадне под ударите на закона. За родните атлантици няма радост, тъга или мъка, няма общочовешки ценности. Най-голямата ценност за тях е приемането ни в НАТО. На 29 март ще се навършат точно 20 години от този акт. Интересно как още не са предложили  датата за национален празник.....Прочети още

 

Харалд Куят: Пълна глупост е, че Киев ще постигне военните си цели с доставките на оръжие

24.03.2024, 08:10

Украинските въоръжени сили не разполагат с необходимия военен потенциал за постигане на цели на бойното поле, каза бившият генерал от военновъздушните сили на Германия Харалд Куят в интервю за RBB Inforadio.
"В Германия романтизират войната. Смятат, че тя може да бъде спечелена с морални аргументи. Но това изисква военни способности, огнева мощ. И в това отношение всъщност всичко бавно, но сигурно се развива в полза на Русия", каза той.
Той обърна внимание на факта, че Русия не изпитва съществени проблеми с набирането на доброволци във въоръжените си сили, докато в Украйна кадровият въпрос в момента стои остро. Той нарича идеята, че Киев може да постигне военните си цели, като получи достатъчно доставки на оръжия, „пълна глупост“.
„Не успяхме да постигнем това с танкове и дори не можахме да го направим с Taurus“, заключи генералът.
Германският канцлер Олаф Шолц многократно се противопоставяше на доставката на крилати ракети Taurus с голям обсег на Украйна, въпреки натиска на опозицията и дори на някои членове на управляващата коалиция.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военен календар

24.03.2024, 07:21

На 24 март 1892 година в Сараево, Босна, е роден генерал-полковник Владимир Стойчев (1892 – 1991).
Завършва Терезианската полувоенна академия във Виена (1911), Военното училище (1913) и Военната академия в София (1930). Като юнкер участва в Балканските войни (1912 – 1913) и командва картечен ескадрон в 1-ви конен полк.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) воюва в състава на 8-и конен полк и на Гвардейския конен полк. В периода 1919 – 1935 г. служи в различни кавалерийски части, участва в международни конни състезания и заема длъжността военен аташе в Париж (1931 – 1932) и Лондон (1932 – 1933). През 1935 г. е уволнен от армията за антимонархическа дейност, а през 1937 – 1944 г. – интерниран в Малко Търново.
На 14 септември 1944 г. е назначен за командващ 1-ва армия, с която воюва в Страцинско – кумановската настъпателна операция (8 октомври – 19 ноември 1944). От 21 ноември 1944 г. поема командването на 1-ва българска армия и провежда Сремската настъпателна (22 – 29 декември 1944), Дравската отбранителна (6 – 19 март 1945) и Мурската настъпателна операция (29 март – 14 април 1945). Той е единственият чуждестранен висш офицер, който участва в Парада на победата в Москва (24 юни 1945).
След войната е дипломатически представител на България в САЩ и ООН (1945 – 1947) и председател на Българския олимпийски комитет (1951 – 1982). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст., ІІІ ст. 1 кл. и ІV ст.

Преди 823 години цар Калоян превзема Варна и отмъщава на византийците
Нa 24 мaрт 1201 г. Цaр Кaлoян прeвзeмa Вaрнa oт визaнтийцитe. Прeз 1201 гoдинa Бългaрия, пoд упрaвлeниeтo нa цaр Кaлoян, e във възхoд. Пo тoвa врeмe cилнaтa крeпocт Вaрнa e влaдeниe нa Визaнтия. Тя e нa вaжнo cтрaтeгичecкo мяcтo и прeдcтaвлявa зaплaхa зa бългaрcкaтa държaвa. Крeпocттa e зaщитeнa oт мoрeтo oт eднa cтрaнa, и oт рoв oт другитe три cтрaни.
Цaр Кaлoян oбcaждa Вaрнa oт 3 cтрaни. Гaрнизoнът oкaзвa cилнa cъпрoтивa. Тoгaвa бългaритe пocтрoявaт виcoкa oбcaднa кулa кoлкoтo cтeнитe и я прeoбръщaт в рoвa. Тaкa тя ce зaкрeпя нa cтeнaтa нa крeпocттa и пo нeя бългaритe нaхлувaт в крeпocттa, кaтo я прeвзeмaт зa 3 дни.
Кaлoян зaпoвядвa плeнeнитe рoмeи дa бъдaт хвърлeни в рoвa и дa бъдaт зaтрупaни живи c пръcт. Гeoрги Aкрoпoлит пишe: „Тoй oтмъщaвaл прoчee, кaктo кaзвa, зa злинитe, кoитo импeрaтoр Вacилий извършил cпрямo бългaритe. И кaтo кaзвaл, чe Вacилий ce нaрeкъл Бългaрoубиeц, ceбe cи нaзoвaвaл Рoмeoубиeц“.
Зa oбcaдaтa нa Вaрнa пишe визaнтийcкият иcтoрик Никитa Хoниaт: „Бeз дa ce уплaши oт cвeтocттa нa дeня (билo Вeликдeн) и бeз дa ce зacрaми oт имeтo Хриcтoвo, кoeтo тoй (т.e. цaр Кaлoян) прoизнacяшe caмo c уcтa, пoдтиквaн oт кръвoжaдни дeмoни, блъcкaшe в рoвa вcички, кoитo бeшe зaлoвил живи, и хвърляшe пръcт, дoкaтo изпълни рoвa. Тaкa мяcтoтo cтaнa oбщ грoб.
Cлeд кaтo рaзруши крeпocтнитe cтeни, тoй ce зaвърнa в Мизия, кaтo oтпрaзнувa дeня c тaкивa жeртви и кървaви пoмeни. “ В крaя нa 1201 г. мeжду Бългaрия и Визaнтия зaпoчвaт прeгoвoри зa мир. Мирът e cключeн в нaчaлoтo нa 1202 г.

 

Торпедоносецът "Дръзки" във Варна - символ на българския военен флот

24.03.2024, 07:17

Торпедоносецът „Дръзки”, част от експозицията на открито на Военноморския музей във Варна, привлича стотици посетители целогодишно.
От музея разказват историята на знаменития кораб, превърнал се в символ на българския военен флот и с това - в една от най-ценните експонати за музея.
Торпедоносецът „Дръзки” е единият от шестте еднотипни кораба, поръчани на френската фирма „Шнайдер и Сие” с два договора – през 1904 г. и през 1906 г. Построени са в корабостроителницата в град Шалон сюр Сон по типов френски проект на “38-метров” миноносец. Те са транспортирани на части до Варна, където са сглобени. За пускането им на вода в района на Флотския арсенал е изграден хелинг......Прочети още

 

Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб „Дръзки“ (1973 - 1976 г.)

24.03.2024, 07:15

По времето на наборната служба обръщението „Наборе!“ имаше съвсем друго звучене, за разлика от сега. Събрани на едно място по силата на различни обстоятелства, младите мъже от съответния набор изпълняват своя дълг към Родината под формата на „отбиване на военната служба“. (Непонятна от днешна гледна точка формулировка, защото сега звучи едва ли не като „отбиване на номера“). Ако е в Сухопътни войски или Военновъздушните сили - за две години, а късметлиите от Военноморския флот - за три. Е, в по-ранни години и момчетата в зелени униформи са служили три години, но пък във Флота - по четири. Друг път ще разсъждаваме защо е било така.
Службата във Флота, особено на бойните кораби, не беше никак лека, съпроводена с много лишения, физическо и психическо напрежение. Затова след уволнението мнозина набори от различни екипажи си организираха периодично другарски срещи, на които си припомняха преживяното, споделяха новите моменти в своите биографии. Приятелствата от времето на казармата бяха и все още са дълготрайни и кой знае защо, популярни с турцизма „аскер аркадаш“. Защо - нека оставим това на изследователите. „Морски вестник“ с удоволствие представя на своите читатели Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб (СКР) „Дръзки“ през периода 1973 - 1976 г. За редакцията остана само дигиталният вариант на албума, защото оригиналният вече е предаден там, където му е мястото - във Военноморския музей във Варна. Сигурни сме, че не малко от нашите читатели ще срещнат познати лица и имена.
С пълния вариант на Албума (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

 

На този ден преди 79 г. започва Рейнската въздушнодесантна операция

24.03.2024, 07:10

На 24 март 1945 г. англо-американските войски провеждат Рейнската въздушнодесантна операция срещу немските войски по време на Втората световна война, като тя е част от Централната Европейска операция. Независимо от нейната скоротечност и привлечени относително малки сили, по своите резултати тя има стратегически характер, тъй като осигурява преминаването на Рейн от основните съюзни сили. Големият въздушен десант североизточно от Везел е в интерес на войските от британската 21-а група армии (командващ фелдмаршал Монтгомъри) при форсиране на Рейн.
Непосредственото провеждане на операцията е възложено на американския 18-и въздушен корпус (командващ генерал Матю Риджуей). За целта са отделени 1595 транспортни самолета и 1347 бойни самолета.
Разчетите са корпусът да бъде стоварен на 8-15 км източно от Рейн непосредствено след като британските предни отряди на пехотните съединения преминат на десния бряг на реката, като десантът остане в пределите на досегаемост на своята артилерия от среден калибър с цел артилерийска подкрепа.
Задача на десанта е да заеме важни в тактическо отношение участъци от местността, което би нарушило целостта на немската отбрана в района на Везел. Освен това ще бъде възпрепятствано придвижването на резервите на противника, ще бъде разширен британският плацдарм на източния бряг на Рейн и ще се осигури на 2-ра британска армия провеждането на по-нататъшните настъпателни операции.
Стоварването на десанта на 24 март се оказва пълна изненада за немците. С огън на зенитната артилерия са унищожени 53 американски самолета, а други 440 са сериозно повредени. Намиращите се в района около 8000 войници на Вермахта обаче не са в състояние да окажат сериозна съпротива, от тях 3500 са пленени. Американците дават общо около 2500 жертви, но те са основно от свалените самолети.
За сравнително малките загуби способства и обстоятелството, че десантът е стоварен в набелязаните пунктове достатъчно точно. За два часа в района на десанта са доставени 16 870 души, 286 оръдия и минохвъргачки, 1614 леки автомобили (джипове), стотици тонове боеприпаси, бензин и продоволствие.
Американският 18-и въздушен корпус изпълнява поставените задачи и овладява няколко по-големи населени пунктове на север от Везел. През втората половина на деня десантчиците се съединяват с войските, настъпващи по фронта от района на завладяния плацдарм.
До края на войната остават само 45 дни.

 

На този ден преди 25 години започнаха бомбардировките на САЩ и НАТО над Югославия

24.03.2024, 07:06

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО без мандат от ООН взеха решение да бомбардират територията на независимата европейска държава Съюзна република Югославия (СРЮ), а Атлантическият алианс да окупира сръбската Автономна област Косово и Метохия. Преговорите в двореца Рамбуйе, на които САЩ настояваше сили на НАТО да бъдат разположени на цялата територия на СРЮ, приключиха безрезултатно. Прибeгна се до правото на силата. - (видео)
Продължилите 78 дни варварски бомбардировки отнеха живота на 4000 души, две трети цивилни граждани, сред тях 90 деца, оставиха след себе си 10 000 тежко ранени. Тежки поражения бяха нанесени на икономиката, инфраструктурата, радио- и телевизионните предаватели, където загинаха 16 журналисти, електропреносната мрежа, на културни и исторически паметници, обществени и жилищни сгради. Бомбите на НАТО уцелиха и едно посолство - на Китайската народна република. Заразени за десетилетия напред останаха земите, ударени от опасните за човешкото здраве натовски оръжия с обеднен уран и касетъчните бомби. На 7 май 1999 година демократичното правителство на България взе участие в агресията на НАТО, като му предостави за ползване въздушното си пространство...........Прочети още

 

 

Вашингтон предоставя на балтийските държави военна помощ в размер на 228 милиона долара, заяви Естония

23.03.2024, 22:45

Конгресът на САЩ прие законопроект, който предвижда отпускането на военна помощ в размер на общо 228 милиона долара на Естония, Литва и Латвия, в рамките на Балтийската инициатива за сигурност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на естонски представители от сферата на отбраната.
"Подкрепата от САЩ значително помогна на Естония, Литва и Латвия да ускорят изпълнението на няколко проекта за развитието на военна инфраструктура и капацитет", каза естонският министър на отбраната Хано Певкур (на снимката). "Тази (финансова подкрепа) е ясен сигнал, че САЩ са ангажирани със сигурността и стабилността в региона", изтъкна той.
Балтийската инициатива за сигурност, която стартира през 2020 година, е проект, чрез който американското министерство на отбраната помага за развитието на военния капацитет и оперативната съвместимост на въоръжените сили на Естония, Литва и Латвия.
Естонското министерство на отбраната припомни, че миналата година трите балтийски страни са получили военна помощ в размер на общо 225 милиона долара по тази програма.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Доклад: Разходите за отбраната са недостатъчни, а некомплектът на армията ни надхвърля 20%

23.03.2024, 22:05

Разходите за отбрана са недостатъчни за ускоряването на модернизацията на Въоръжените сили у нас. Текущото състояние на способностите на въоръжените сили е незадоволително. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2023 година, видя "Фокус".
В доклада се отчита положително повишаването на разходите за отбрана от бюджета. През 2023 година те надхвърлят заложените 1,85% от БВП в Националния план 2024, достигайки 1,88%.
Това обаче е недостатъчно, а страната трябва да заделя повече средства за своята отбрана, отчитайки тенденциите държавите членки на НАТО да харчат минимум 2% от държавния бюджет.
Сред приоритетите си от МО посочват, че през 2023 година са работили върху подобряване условията за изпълнение на мисиите и задачите на Въоръжените сили, ускоряване на изграждането и поддържането на отбранителните способности, както и запълването на техните дефицити, изпълнение на целите на способностите на НАТО, превъоръжаване и модернизация, попълване на вакантните длъжности във Въоръжените сили, окомплектоване и подготовка на доброволния резерв.
България е работила и върху общата европейска политика за сигурност и отбрана, както и по предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна и задълбочаването на подкрепата за страната.
В доклада се посочва, че въпреки решението за закупуването на новите "Страйкъри" за Сухопътните войски, работата по проекта за придобиването на два патрулиращи кораби и създаването на инфраструктурата за приемането на първите самолети F-16, нуждата за придобиване на ново въоръжение, по натовски стандарт, е още по-осезаема.
Анализите показват, че некомплектът от военнослужещите в армията нараства до 21,8%. Числеността на доброволния резерв е едва 16%.
Документът отчита, че сред основните причини за некомплекта е ниското заплащане на военнослужещите. Анализите показват, че увеличението средно с 10% остава неконкурентно спрямо други професии.
Други причини за липсата на млади кадри в армията са ниския интерес и влиянието на "зловредните информационни кампании“ по отношение на войната на Русия в Украйна, сочи още докладът.
Документът бе одобрен на последното правителствено заседание, а той вече е входиран и в Народното събрание, където следва да бъде разгледан от депутатите.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Френско-германският производител на оръжие KNDS ще създаде дъщерно дружество в Украйна

23.03.2024, 20:52

Френско-германската група оръжейни компании KNDS ще създаде ново дъщерно дружество, чието производство ще бъде разположено на територията на Украйна, съобщава Bloomberg.
Според резултатите от преговорите между германския министър на отбраната Борис Писториус и френския министър на отбраната Себатиен Лекорн в Берлин стана известно, че KNDS - която включва френската Nexter и германската Krauss-Maffei-Wegmann, ще създаде дъщерно дружество в Украйна за производство на артилерийски боеприпаси и резервни части за оръжия от тяхното производство, вече прехвърлени в Украйна.
"Ние, Франция и Германия, искаме да помогнем на Украйна да направи производството на боеприпаси по-самостоятелно", е заявил Писториус.
Себастиен Лекорню е отбелязал, че поставянето на производството на артилерийски снаряди по-близо до мястото на военните действия ще играе важна роля за логистиката.
Френският BFMTV уточнява, че става въпрос за резервни части за самоходни оръдия Caesar и бронирани машини AMX10RC, известни още като "колесни танкове". По време на пълномащабната война Украйна получи 30 Caesar и 38 AMX10RC, а в началото на годината Париж обяви плановете си да произведе още 78 самоходни оръдия Caesar за Украйна.
Обновяването на елементите на артилерийските системи по време на интензивна експлоатация е спешен проблем, тъй като Caesar изисква допълнителна поддръжка след всеки приблизително 2000 изстрела, а интензивността на неговата работа в руско-украинската война е много висока. Необходимо е периодично да се подменя не само цевта, но и някои други елементи на системата.
Позовавайки се на служител от френското правителство, пожелал анонимност, BFMTV добавя, че в по-дългосрочен план Украйна може да започне да произвежда не само части, но и оръжейни системи.
Lecorne и Pistorius също обявиха споразумение за споделяне на тежестта върху индустрията при производството на ново поколение танкове MGCS, които трябва да заменят френския Leclerc и германския Leopard в бъдеще. Меморандумът в тази връзка трябва да бъде подписан на 26 април в Париж, а договорът ще бъде подготвен до края на годината.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Бойни стрелби със ЗУ 23-2

23.03.2024, 19:21

За времето от 18 до 22 март на Учебни центрове „Марино поле“ и „Анево” на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, се проведе полева подготовка с бойни стрелби с всички разчети ЗУ 23-2 от батальоните и зенитно-ракетния дивизион на бригадата, съобщава КСВ.
Подготовката беше ръководена от заместник-командира на зенитно-ракетния дивизион майор Ангел Чолаков и премина при отлична организация.
Целите бяха изпълнени напълно, като всички планирани учебни въпроси бяха отработени в пълен обем, благодарение на високата мотивация, много добра теоретична подготовка и практически умения на участващите военнослужещи.

 

ISW: Руските войски настъпват до Кременная, ВСУ се опитват да задържат позициите си в Херсонска област

23.03.2024, 15:00

Руските войски настъпват близо до Кременная, западно от Авдеевка, югозападно от Донецк, близо до границата на Донецко-Запорожка област. Украинските войски се опитват да задържат позиции в източната (левия бряг) област Херсон, включително Кринки и в района на Антонивския мост. На повечето направления се водят позиционни битки. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
Руските войски потвърдиха настъпление близо до Кременная на фона на продължаващите позиционни битки по линията Купянск-Сватов-Кременная на 22 март. Геолокационни изображения, публикувани на 21 март, показват, че руските сили наскоро са се преместили на изток от Терни (западно от Кременная).
Украински и руски източници са съобщили за активността на военните действия в различни направления:
- на североизток от Купянск в района на Синковка;
- на югоизток от Купянск в района на Табаевка и Берестово;
- на запад от Кременная в село Терни;
- на юг от Кременная в района на Белогоровка.
Съобщава се, че подразделения на руската 123-та отделна мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на така наречената "ЛНР") действат край Белогоровка.
"Ситуацията на Купянското направление е динамична, като интензивността на ежедневните руски щурмове е различна, но на Лиманско направление руските сили постоянно извършват голям брой атаки", се посочва в доклада на ISW.
Украинските военни са отбелязали, че украинските експерти не са забелязали струпване на допълнителни сили от руските войски на Купянското и Лиманското направление и че руското командване само въвежда нови сили в този район, за да компенсира ежедневните загуби.
В петък, 22 март, позиционни битки продължават да се водят близо до Бахмут, но фронтовата линия на това направление остана непроменена. Битки се водят:
- на североизток от Бахмут в района на Спирне и Белогоровка;
- северозападно от Бахмут близо до Богдановка;
- на запад от Бахмут близо до Ивановское;
- на югозапад от Бахмут близо до Клещеевка и Андреевка.
Съобщава се, че на Бахмутско направление действат части на 6-та мотострелкова дивизия (3-ти армейски корпус).
Руските войски настъпват западно от Авдеевка на фона на продължаващите позиционни битки в района на 22 март. Геолокационни изображения, публикувани на 21 и 22 март, показват, че руските сили наскоро са напреднали в района на Тоненкое (западно от Авдеевка).
Позиционни битки продължават да се водят:
- на северозапад от Авдеевка в района на Новобахмутивка, Бердичи и Семеновка;
- на запад от Авдеевка близо до Орловка и Тоненкое;
- на югозапад от Авдеевка близо до Первомайск.
Украински военен, разположен в района на Авдеевка, са съобщили, че съставът и качеството на руските сили в района показват, че руските сили продължават да дават приоритет на настъпателните операции на направление Авдеевка.
Също така на 22 март руските войски са напреднали югозападно от Донецк поради продължаващите позиционни битки. Геолокационни изображения, публикувани на 22 март, показват, че руските войски наскоро са напреднали южно от Новомихайловка (югозападно от Донецк).
Провеждат се позиционни битки:
- на запад от Донецк близо до Красногоровка и Георгиевка;
- югозападно от Донецк близо до Новомихайловка и Водяни.
Съобщава се, че подразделения на руския 255-и мотострелкови полк (20-а мотострелкова дивизия от 8-ма общовойскова армия на ЮВО) действат близо до село Победа (югозападно от Донецк).
Руските войски настъпват близо до границата на Донецко-Запорожката област. Според геолокационни кадри, публикувани на 21 март, частите на 394-ти мотострелкови полк (127-ма мотострелкова дивизия, 5-а ОВС, СВО) наскоро са тръгнали западно от Старомайорское (южно от Велика Новосилка).
Позиционни битки продължават да се водят и в петък, 22 март:
- на югоизток от Велика Новосилка в района на Владимировка;
- на юг от Велика Новосилка в района на Старомайорское и Урожайне.
Според съобщенията части на 14-та бригада специални сили на Руската федерация (ГРУ на Генералния щаб на Руската федерация) действат в граничната зона на Донецко-Запорожката област.
На 22 март продължават позиционните бойни действия в западната част на Запорожка област, но не са регистрирани потвърдени промени във фронтовата линия в този район. Съобщава се, че близо до Вербовое действат подразделения на руския 247-ми въздушно-десантен полк (ВДВ) на 7-ма въздушно-десантна дивизия, а близо до Работино – подразделения на руската 42-ра мотострелкова дивизия (58-ма общовойскова армия, Южен военен окръг).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Анализ от доц. д-р Марков: Войната Русия - Украйна - ПВО на Русия, войната в Черно море (втора глава на трета част)

23.03.2024, 13:02

Преди да се започне с какъвто и да е анализ на системата за ПВО на Русия трябва да се направи уговорката, че в Специалната военна операция/войната не са включени всички сили и средства, с които разполагат въоръжените сили на Руската федерация.

На второ място трябва да се отбележи, че в Украйна се тестват почти всички средства за ПВО и радио-електронна война (РЕВ по терминологията на НАТО). Като допълнение на това твърдение може би трябва да се добави, че и двете военни школи (на САЩ и Русия) извлякоха своите поуки.

САЩ тестваха различни средства (с наземно и въздушно базиране) за огнево поразяване напротивника. Русия, от своя страна, имаше възможността да тества своята концепция за ПВО, както и целия арсенал от ПВО средства. И едните и другите си направиха изводите за слабостите и предимствата в схващанията за съвременната война и за насоките за технологично развитие във военната област.

Изглежда обаче, че на сегашния етап Русия реагира много по-гъвкаво и бързо.
Засега липсват по-задълбочени анализи защо това е така, като се имат предвид целия спектър от санкции към Русия и огромния икономически и финансов потенциал на страните от анти-руската коалиция. Има различни спекулации в тази насока, но може би най-важният фактор, който трябва да се отбележи е, че войната не се води на територията на Русия. Защо това е важно?

Най-краткият отговор е, че войната не нарушава нормалното функциониране на всички системи на държавата и не създава вътрешно напрежение в обществото. Трудности без съмнение има, но очевидно те не се отразяват така, както се е очаквало. Най-вероятно тепърва аналитичните центрове в Европа и САЩ ще правят различни разрези на тази война – военни, икономически, политически, социални и др. Целта на тази част от анализа е доста по-скромна – да се разгледат възможностите на системата за ПВО на Русия във войната в Украйна.........Прочети още

 

Военните медии на сглобката Тагарев-Миленски в усилено темпо модифицират истината за войната в Украйна

23.03.2024, 08:34

Ако зададем въпроса има ли военни медии в България, верният отговор е да, има. Това де факто е така. Но те само официално и проформа се водят такива. Защото всъщност вече не са. Просто изневериха на професионалното си призвание.
За 9 месеца, откакто управлява  кабинетът Денков-Габриел, а в МО властва сглобката Тодор Тагарев и Владимир Миленски, военните медии у нас станаха повече партийни трубадури на ПП. Тя ги премоделира по свой вкус, образ и подобие. Без да се интересува, допитва или съобразява с обществения интерес.
Трябва да е ясно че Военният телевизионен канал (ВТК) и в.“Българска армия“ се издържат само и единствено чрез обществен финансов ресурс и  затова нямат право на абсолютно никакви политически пристрастия. А на практика не е така......Прочети още

 

Военен календар

23.03.2024, 07:47

На 23 март 1856 година в Търново е роден генерал-майор Иван Сарафов (1856 – 1935).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец от 10-а дружина на Българското опълчение. Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург (1891).
След Освобождението (1878) служи в Източнорумелийската милиция (6-а старозагорска и 1-ва пловдивска дружина) и във войската на Княжество България (17-а търновска, 5-а тетевенска, 20-а варненска дружина).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 8-и пехотен приморски полк в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот.

Взема участие в детронирането на княз Александър І (1886), поради което е уволнен от армията и по-късно емигрира в Русия.

След завръщането си (1898) постъпва отново в българската армия и последователно заема длъжностите началник на Административния отдел във Военното министерство (1898 – 1899), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1899 – 1900), командир на 10-и пехотен родопски полк (1900 – 1903) и на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1903 – 1908).

От 1909 г. командва 3-та пехотна балканска дивизия, с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Лозенград, Чаталджа, Одрин, Кукуш, Дойран и Горна Джумая.

Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

 

 

Boeing обмисля да продаде част от бизнеса си в сферата на отбраната

22.03.2024, 20:44

Boeing обмисля възможността за продажба на поне два от активите си в сферата на отбраната. Това става на фона на най-голямата досега криза в компанията, след поредица от скандали с качеството на самолетите на Boeing. Това пише Bloomberg, позовавайки се на свои информирани източници.
По тяхна информация, финансовите съветници на Boeing вече са се свързали с потенциални купувачи на няколко "по-малки подразделения", за да преценят интереса към. Един от източниците на агенцията отбелязва, че тези дейности за търсене на потенциални купувачи продължават повече от шест месеца, тоест преди инцидента на 5 януари, след който американските власти започнаха разследване срещу Boeing.
Потенциалните активи за продажба, включват подразделението Boeing Digital Receiver Technology Inc., което произвежда продукция за клиенти от сферата на разузнаването и отбраната, работещи за правителството, според източниците.
Авиопроизводителят обмисля и варианта за продажба на своя дял в United Launch Alliance - съвместна компания за изстрелване на ракети, съсобственик в която е Lockheed Martin Corp.
Освен това, Boeing преди разглеждаше възможността за продажба на дъщерната си компания Argon ST, но този процес засега е преустановен, казва един от събеседниците на Bloomberg.
Както отбелязва агенцията, производителят на самолети е един от най-големите изпълнители на поръчки на Пентагона, така че потенциална сделка с отбранителните му активи би предизвикала "особено внимание" от властите на САЩ.
Обсъжданията за продажба на активи от Boeing идват, докато спрямо компанията се води разследване след авария на борда на Boeing 737 Max 9 в началото на януари. Тогава по време на полет на височина около 5 км, се отвори люкът за авариен изход на самолет на авиокомпанията Alaska Airlines. Самолетът успя да се приземи успешно, но възникнаха въпроси относно качеството на тези самолети.
На този фон, ценита на акциите на самолетостроителната компания започнаха бързо да падат, губейки почти една трета от стойността си само за месец.
Ръководителят на една от най-големите авиокомпании в света, Emirates, Тим Кларк, коментира през февруари, че е станал свидетел на "прогресиращ" спад в стандартите на Boeing, обяснявайки ситуацията с управленски грешки от години и даване на приорит на финансовите показатели пред техническото усъвършенстване.
Източник: https://money.bg/

 

Алпийците показаха високи резултати

22.03.2024, 19:53

„Видяхме, че българските военнослужещите са добре подготвени, те действат самостоятелно и съвместно в смесени екипи със своите колеги от Хърватия и Австрия. Впечатляващо е постигнатото само за четири дни“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагрев след като наблюдава демонстрациите на способности по време на съвместната подготовка „Родопи 24“, които се проведоха в района на местността „Перелик“ днес, 22 март. Той подчерта, че участващите в подготовката военнослужещи от 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски разполагат с едни от най-модерните системи и оборудване и заяви, че предстои да се оборудват все по-добре, съобщава Пресцентърът на МО.
Като най-важно постижение в сектор „Отбрана“ на настоящето правителство за изминалите девет месеца министър Тагарев определи осигуреното значително увеличение на бюджета. „За 2024 г. Министерството на отбраната получи с близо 800 млн. лв. повече за разходи за отбрана спрямо 2023 г. С този изключителен ръст кабинетът показа, че оценява реално ситуацията в сферата на сигурността и необходимостта да се увеличат разходите за отбрана, които да се инвестират в развитие на приоритетни способности“, каза той. Министър Тагарев подчерта и другите важни стъпки, като стартирането на няколко от най-важните проекти за превъоръжаване на Българската армия и провеждането на Стратегически преглед на отбранителната политика, който трябва да завърши до месец юни. „Успяхме да повишим заплатите на военнослужещите два пъти – веднъж в средата на миналата година с 10% и от началото на тази година с още 10%. Това е един много важен ход, който се надяваме да помогне, за да привлечем нови хора и да задържим качествените кадри в системата за отбрана“, каза още той.
Министър Тагарев заяви, че Министерството на отбраната има ресурс да продължи да помага на Украйна, което може да се случи при решение на Народното събрание. „Аз обявих, че политиката на моя екип е да подпомагаме Украйна и компенсациите от тази помощ да инвестираме в превъоръжаване и това е наша специфична политика. Тук би трябвало да обърна внимание на това, което и президентът Макрон каза абсолютно категорично, наред с много други държавни ръководители и техните правителства, а именно, че в момента съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна", подчерта министър Тагарев.
Демонстрациите на способности на участващите в съвместната подготовка „Родопи 24“ военни формирования и статичния показ на оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците днес бяха наблюдавани и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов и генерал-майор Антон Весели от въоръжените сили на Република Австрия. Генерал-лейтенант Стойков изказа висока оценка за професионализма на участниците и акцентира върху значението на съвместните тренировки за повишаване на оперативната съвместимост с чуждестранните партньори. По време на демонстрациите бяха изпълнени тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.
Съвместната подготовка „Родопи 24“ се провежда от 19 до 28 март в района на гарнизон Смолян. В нея участват около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110 логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза – Крумово, Военномедицинска академия, въоръжените сили на Хърватия и Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения. Целта на съвместната подготовка е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка /“EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI“/.
Източник: https://otbrana.com/

 

Щабни разговори между ВМС на България и Румъния

22.03.2024, 19:49

В периода от 20 до 22 март 2024 г. в Щаба на Военноморските сили се проведоха щабни разговори между Военноморските сили на Република България и Република Румъния.
По време на разговорите беше обсъдено военноморското сътрудничество между двете страни за следващите две години и в дългосрочен план. Беше дискутирана ситуацията в Черно море вследствие на войната в Украйна, наличието на мини и произтичащите опасности свързани с тях. Освен това бяха обсъдени възможностите за подготовка на българските и румънски военни моряци в областта на дълбоководните водолазни спускания, противоминната война, военноморската авиация, изграждане на инфраструктура и експлоатация на въоръжение и боеприпаси, съобщават от българските ВМС.

 

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“ се открива на 28 март

22.03.2024, 13:40

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“ се открива на 28 март в Националния военноисторически музей. Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО, съобщават от музея.
Акцент в експозицията е поставен върху мисиите и ученията на българската армия в годините на нейното присъединяване към алианса. В изложбата са включени артефакти като знамена на българските контингенти от мисии зад граница, униформи, оръжие, лични вещи на участници в мисии, карти, знаци, документални свидетелства и др. В музея ще бъдат показани още видеа и снимков материал от учения и събития от последните 20 години.
Свое място в изложбата има и Българската национална доброволческа рота № 4093 в рамките на НАТО, сформирана през 1951 г. от български политически емигранти, посочват организаторите. Интерактивни приложения правят достъпна информацията за структурата и членовете на алианса, както и такава за ключови моменти от процеса на присъединяване и пълноправно членство в статии от периодичния печат.
Източник: bta.bg

 

Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г.

22.03.2024, 13:25

Министерският съвет на Република България одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г. Докладът съдържа отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2023 г. и е част от демократичния и граждански контрол над Въоръжените сили. Той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.    
Министерският съвет на Република България одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г. Докладът съдържа отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2023 г. и е част от демократичния и граждански контрол над Въоръжените сили. Той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.
Целия текст прочети ТУК

 

НАТО няма защита от руските ракети

22.03.2024, 08:43

На 28 февруари 2024 г. Пентагонът публикува програмния документ „Трансформация на структурата на армията“ (“Army Force Structure Transformation“). В него се предвижда формиране на пет оперативни групи за действие в съответствие с концепцията за „многодоменна война“, т.е. за действие едновременно на сушата, в океана и във въздуха, а заедно със съответните родове войски и в космическото, кибернетичното и информационно пространства. Една от главните цели е укрепване на противовъздушната и противоракетната отбрана, без да се нарушава сегашното ѝ ешелониране. Акцент се поставя върху войсковата ПВО, като се отдава важно значение на борбата с БЛА. За целта ще бъдат разработени нови средства за ПВО и особено на такива за действие на пределно малка и малка височина.
Две седмици по-късно, на 14 март, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи годишен доклад за сигурността на НАТО. В него той подчертава необходимостта от създаване на „многопластова система за противовъздушна отбрана, комбинирана противоракетна и противовъздушна отбрана“ за защита „едновременно от хиперзвукови оръжия, ракети и безпилотни самолети“. Столтенберг посочи, че НАТО „вече разполага със средства да се защити от тези ракети“ и че развитието на противовъздушната отбрана трябва „да е един от основните приоритети за развитието на военния капацитет на НАТО“........Прочети още

 

158 години от рождението на първият българин-моряк командвал Българския военен флот

22.03.2024, 07:58

Днес се навършват 158 години от рождението на капитан І ранг Станчо Димитриев, който е един от основоположниците на Черноморския ни флот и първият българин-моряк командвал Българския военен флот, съобщават от Щаба на ВМС.
Станчо Димитриев е роден на 22 март 1866 г. в с. Беброво. През 1883 г. постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище. При избухването на Сръбско-българската война (1885) е включва в редовете на 7-и пехотен преславски полк и взема участие в боевете при с. Радейна и Пирот (14 – 15 ноември), където е ранен. За участието си във войната е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен.
През 1886 г. взема участие в детронацията на Александър I Батемберг и в състава на конвоя, който го е есктернирал по Дунав. След контрапреврата е разжалван и изпратен да служи в 9-и пехотен пловдивски полк като редник. По-късно е амнистиран и продължава обучението си във военното училище. На 27 април 1887 г. се дипломира като е произведен в чин подпоручик и е зачислен в 6-и пехотен търновски полк.
През 1888 г. е зачислен във флотилията в Русе. На 18 май 1890 г. е произведен в чин мичман I ранг. Същата година като мичман I ранг от Флотилията и Морската част е командирован за обучение в Кралски военноморски колеж в Гринуич, Англия, като завършва през 1893 г. На 2 август 1894 е произведен в чин лейтенант, а в периода 1897 – 1998 г. специализира във Френски военноморски флот.
На 14 февруари 1900 г. е произведен в чин капитан-лейтенант, а през следващата година е назначен за командир на крайцера „Надежда“. На 14 февруари 1904 г. е произведен в чин капитан ІІ ранг и през 1905 г. е назначен за началник-щаб на флота. На 15  октомври 1908 г. е произведен в чин капитан І ранг. В периода от 1 юли 1908 г. до 15 април 1911 г. командва Военноморския флот на България.

 

 

Расте некомплектът от военнослужещи

21.03.2024, 21:13

През годината некомплектът от военнослужещи за Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия продължи да нараства, като към 31.12.2023 г. той достигна 21,8%. Това се посочва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2023 г., приет от правителството. Тенденцията не е добра. В края на 2022 г. година некомплектът е бил 19,7 на сто. Към 31 декември 2023 г. недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски кандидати -6,1%, на сержанти/старшини - 11,2% и на войници/ матроси - 27,6%. (Преди една година тези данни бяха за офицери - 23,4%, за офицерски кандидати - 6,5%, за сержанти/старшини - 10,9% и за войници/ матроси - 24,2%.
Особено тревожно, се посочва в новия доклад, е състоянието на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски, където нивото на некомплекта е още по-високо. Това значително ограничава възможностите на Въоръжените сили да изпълняват в пълна степен възложените им задачи, както на национално ниво, така и в рамките на колективната обрана в НАТО. Комплектуването с доброволен резерв е 16%, като се запазва тенденцията на липса на кандидати за сключване на договори за служба в него. Въпреки предприетите мерки, кандидатите за постъпване на военна служба и служба в доброволния резерв не са се се увеличили.
Посочва се, че основната причина за увеличението на некомплекта се състои в заплащането. Въпреки нарастването за шеста поредна година на възнагражденията на военнослужещите средно с 10%, те остават неконкурентни на пазара на труда спрямо редица други професии, в които рискът за живота и здравето е по-нисък, а условията на труд са значително по-леки.
Тук следва едно показателно заключение. Основното месечно възнаграждение за най-ниските длъжности за офицери и войници за последните 30 години е намаляло спрямо растежа на минималната работна заплата (МРЗ) повече от 2 пъти при офицерите и на половина при войниците. Данните категорично потвърждават извода, че за последните 25 г. конкурентостта на военната професия като доходи спрямо другите сектори драстично намалява, което обяснява ниския интерес към служба в армията и високите нива на неокомплектованост.   
Друга причина за това състояние на окомплектоваността е ниският интерес към военната служба, отчита правителството. За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение. Посочва се още, че крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили.
Поуките от войната в Украйна показвали, че при продължителни бойни действия, основен фактор за поддържане на боеспособността се явява своевременното доокомплектоване на формированията със запасни. Отмяната на задължителната наборна военна служба рефлектира негативно върху състава и възможностите на запаса, тъй като наборната военна служба по своята същност бе фундамент за подготовка на българските граждани за отбрана на страната и основен източник за попълване на военновременните формирования със запасни.
Попълването на запаса с военно подготвени български граждани след 2008 г., продължи да се осъществява основно от освободените от военна служба военнослужещи, както и от български граждани, преминали начална и специална военна подготовка на доброволен принцип. Този модел на попълване на запаса довел до неговото значително намаляване, като за периода 2010-2020 г. той е намалял с 43% и продължава да намалява с около 5% до 7% на година. Разчетите показвали, че ако този темп се запази, след 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан. Ясно се очертавала и тенденцията за прогресивно застаряване на запаса. През 2020 г. запасните на възраст до 35 г. са били едва 5% от общия брой, до 45 г. - 46% и над 45 г. - 49 %, което в рамките на 10 години представлява намаление в най-ниската възрастова категория с 35% и увеличение при другите две категории с 16-18%. В това състояние, попълването на определените военновременни команди със запасни офицери, сержанти и войници е силно затруднено. Това налага предприемането на спешни законодателни мерки за резерва на ВС, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време, смята правителството. Във връзка с това в направленията за работа е записано: „Търсене на нови и ефективни подходи за попълване на доброволния резерв и запаса, в т.ч. иницииране на обществен дебат за възможно въвеждане на задължителна военна подготовка.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Защо Съветският съюз създаде свое атомно оръжие?

21.03.2024, 21:06

В наши дни ядреното оръжие е сериозен проблем за човечеството, но именно с неговото създаване приключва епохата на грандиозните световни войни. Гарантираното взаимно унищожение накара свръхдържавите да постигат договорки там, където преди лесно биха поели пътя на въоръжения конфликт.
В първите години на ядрената ера монополът върху атомната бомба се държал от САЩ. През август 1945 г. те демонстрирали, в каква опасност се намират държавите, които не принадлежат към западния блок и хвърлят две бомби над Япония.
Ситуацията се променя на 29 август 1949 г., когато Съветският съюз провежда изпитания на собствено ядрено оръжие.
Началото на надпреварата
Мисълта за това, че получаваната при разпадането на ядрото на урана колосална енергия може да се използва за военни цели, била за първи път огласена от физиците в края на 30-е години. Първопроходци се оказали немците. Именно Германия стигнала най-далеч от всички страни при теоретичните разработки на ядрена тематика. Немският атомен проект стартирал още през лятото на 1939 г. Физиците, избягали от Германия след идването на власт на Хитлер, бързо разбрали, до какво може да доведе неговото успешно завършване. Налагало се немците да бъдат изпреварени, при това колкото по-бързо, толкова по-добре.
През август 1939 г. президентът на САЩ Ф. Д. Рузвелт получил писмо от изтъкнатия физик А. Айнщайн. Носителят на Нобелова награда по физика обръщал вниманието на президента към факта, че нацистите провеждат изследвания с цел създаване на ядрено оръжие и предлагал да се започне реализация на аналогичен проект и в САЩ. През следващите две години оттатък океана се разгърнала мащабна дейност, в която били вложени значителни средства и привлечени най-големите умове на епохата – Н. Бор, Е. Телер и други.
Всичко това било добре известно на СССР. Съветските физици били информирани за дейността на чуждестранните им колеги. И разузнаването не стояло със скръстени ръце. През юни 1940 г. то съобщило, че американците започват изследвания с уран-235. Година и половина по-късно, вече след началото на Великата Отечествена война, постъпили още по-тревожни сведения: още през 1943 г. Англия може да създаде свое ядрено оръжие. Това означавало, че немците, чиито войски вече били край Москва, излизат на финалната права. Съветският съюз сериозно изоставал в ядрената надпревара.
Физиците и разузнаването запретват ръкави
Цялата информация за успехите на западните страни в разработката на ядрено оръжие се стичала в Кремъл. Й. В. Сталин бързо разбрал, че става дума за жизненоважен за страната въпрос. Неговият вердикт звучал еднозначно: "Нямаме бомба, лошо работим!". Немците под Москва били спрени, а скоро бил постигнат и поврат във войната. Но нямало никакви гаранции, че ситуацията няма да се промени, ако немците получат в ръцете си свръхмощното оръжие. Успехите на американците и англичаните също се оценявали с тревога: ако успеят да направят атомна бомба, те биха могли самостоятелно да победят Хитлер, а след това да заплашват и Съветския съюз.
През септември 1942 г. ръководството на СССР санкционирало създаването на специална лаборатория, занимаваща се с ядрената проблематика. Именно от нея започва историята на съветския атомен проект. В нея работил малък, но висококвалифициран колектив физици, ръководени от И. В. Курчатов. Той ще влезе в историята като бащата на съветската атомна бомба. В тясно взаимодействие с учените работело разузнаването. Съветската шпионска мрежа в САЩ разполагала с пълна информация за хода на американския атомен проект, включително и за местонахождението на основните изследователски центрове. Голяма помощ оказвали и американските ядрени физици, които симпатизирали на СССР. Благодарение на тях чертежите на американската бомба се озовали на бюрото на Курчатов само две седмици след нейното създаване през 1945 г.
Краят на американския ядрен монопол
Германия била разбита без употребата на ядрено оръжие. Американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. били по-скоро символичен акт: Вашингтон обявил пред целия свят, че той притежава свръхмощна бомба. Това послание било адресирано на първо място към Москва. След края на Втората световна война бившите съюзници от антихитлеристката коалиция се озовали от различни страни на барикадите. Американските и британските военни разработвали планове за евентуална война срещу СССР. Те предполагали бомбардировка на най-големите съветски градове с използване на атомно оръжие.
Това можело да бъде избегнато само при условие, че американският ядрен монопол бъде унищожен. Само две седмици след разрушаването на Хирошима, по заповед на Сталин бил създаден Специален комитет, който започнал да координира всички дейности по атомния проект. Фактически учредявало се суперминистерство, притежаващо огромни ресурси и извънредни правомощия. Той бил оглавен от приближения съратник на Сталин Л. П. Берия.
Под неговото непосредствено ръководство в СССР за няколко години се сформирал нов промишлен отрасъл – атомният. В най-кратки срокове били създадени предприятия за обогатяване на уран, реактори, центрофуги, заводи за производство на бомби. В Сибир и Урал новите промишлени комплекси се изграждали в недрата на планините, от които се изкарвали стотици тонове скална маса. Около тях възникнали цели градове, които често не били отбелязани на гражданските карти. За тяхното съществуване знаели само тези, които били пряко свързани с ядрения проект.
Американското ръководство било убедено, че СССР ще успее да създаде атомно оръжие не по-рано от 1954 г. Проведените през 1949 г. изпитания на полигона в Семипалатинск станали неприятен сюрприз за САЩ. Мобилизирайки всички сили, в условията на следвоенна разруха Съветският съюз успял да унищожи ядрения монопол на САЩ. По този начин били положени основите на международната сигурност, върху които и до ден днешен стои световният ред. - Oще ЯО

 

Обемът на производството на артилерийски снаряди в Русия се е увеличил близо 2,5 пъти през изминалата година, заяви Шойгу

21.03.2024, 20:10

Обемът на производството на артилерийски снаряди в Русия се е увеличил близо 2,5 пъти през изминалата година, заяви днес руският министър на отбраната армрйски генерал Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.
Шойгу каза още, че обемът на производство на компоненти за боеприпаси се е увеличил 22 пъти. - (видео)
Ройтерс отбелязва, че увеличаването на обемите на производство на артилерийски боеприпаси е фактор, който може да се окаже решаващ за изхода от войната в Украйна, която до голяма степен се води с артилерия и дронове.
Си Ен Ен съобщи по-рано този месец, че Русия произвежда почти три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото САЩ и Европа заедно. Телевизията заяви, че е почерпила информацията от източници от западни разузнавателни служби.
На среща с производители на оръжия Шойгу заяви, че нарежданията да се увеличи производството на артилерийски снаряди са били изпълнени по-рано от планираното и похвали работници, защото работят в денонощен режим.
Шойгу каза още, че тази година Русия си е поставила още по-амбициозни цели, но не разкри подробности.
Руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., по заповед на президента Владимир Путин. Понастоящем Москва контролира около една пета от територията на Украйна и казва, че тези земи сега са част от Русия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на траурната церемония в Батак

21.03.2024, 19:50

Ангел Марин е заслужил офицер и държавник, посветил без колебание и без остатък професионалния и житейския си път на България. Това заяви в съболезнования до близките на ген. Ангел Марин държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова присъства днес в Батак на траурната церемония по повод кончината на вицепрезидента на Република България в периода 2002-2012 г., съобщават от президентската институция.
„Генерал Марин изпълняваше своя дълг с чест и отговорност, с всеотдайност и неподправено родолюбие, отстоявайки интересите на българския народ“, подчертава президентът Радев. Държавният глава откроява важния принос на Ангел Марин за изграждането и развитието на президентската институция и за утвърждаването на нейния обществен авторитет.
„Не на последно място ще запомним генерал Ангел Марин и със силното му чувство за справедливост и лично достойнство, с пословичните му скромност и човечност. До последните си дни той остана верен на своите принципи, не спестяваше критиките си и отстояваше активно значими за обществото ни каузи“, заявява още държавният глава.
На траурната церемония в Батак присъстваха президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, народни представители, кметове и представители на местното самоуправление и много граждани.

 

Адмирал Роб Бауер оглави първата военна делегация на НАТО в Киев

21.03.2024, 14:02

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна на посещение в  Украйна, обяви самият той в профила си в социалната мрежа Х. Това е първото му посещение в Киев от началото на войната през февруари 2022 година. В рамките му той участва в Киевския форум по сигурността.
"Моето посещение – начело на първата военна делегация на НАТО, която посети Украйна след широкомащабната инвазия – е доказателство, че НАТО и Украйна са по-близки от всякога“, допълни още нидерландският адмирал.
Бауер добави също, че посещението му позволява да изрази уважение към "смелостта и силата на украинците, демонстрирани на и извън бойното поле“.
"Заедно ще подредим всичко, така че Украйна да стане член на нашия Алианс. Шведското знаме няма да бъде единственото синьо-жълто в централата на НАТО. Защо? Защото всички вярваме в силата на демокрацията. Точно това е заложено тук на карта", заяви още адмирал Бауер.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нов заместник-командир на 3-то бригадно командване

21.03.2024, 11:32

Днес, в тържествена атмосфера на строевия плац на 3-то бригадно командване, беше представен новият Заместник-командир на 3-то бригадно командване полковник Руслан Колев. На основание заповед на Началника на отбраната на Република България, считано от 08.03.2024 г., полковник Колев е назначен за заместник-командир на 3-то бригадно командване.
Полковник Руслан Колев беше представен лично от командира на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков. Началникът на щаба на 3-то бригадно командване полковник Николай Николов,  прочете кратка кадрова справка на полковник Колев.
Командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, най-сърдечно приветства с добре дошъл в редиците на 3-то бригадно командване полковник Колев и подчерта своята увереност, в бъдещите съвместни успехи, по пътя към издигането на авторитета на 3-то бригадно командване и Сухопътните войски.
От своя страна полковник Руслан Колев, благодари за сърдечното посрещане и заяви, че водещ принцип в бъдещата му съвместна работа с личния състав на 3-то бригадно командване ще бъде взаимното уважение. Полковник Колев също декларира своята увереност, че с екипни усилия ще работим за издигане престижа на 3-то бригадно командване и Сухопътните войски.
Източник: 3-то Бригадно командване

 

Испания предава на Украйна 20 танка Leopard 2A4

21.03.2024, 08:25

Испания одобри доставката на нова партида танкове Leopard 2A4 за Украйна, съобщава Infodefensa, като уточнява, че към Киев ще бъдат изпратени 20 машини.
Уточнява се, че решението е на Междуведомственият съвет за търговия и контрол на отбранителни материали и технологии с двойна употреба. Очаква се танковете бъдат подготвени в завод в Севиля преди предаването им на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).
"Тази нова порция може да е пряко свързана с посещението на делегация на Държавната гранична служба на Украйна миналата седмица в Испания за преговори с представители на индустрията и Министерството на отбраната“, пише изданието.
Испанският министър на търговията Сяну Мендес заяви, че доставките, които се прехвърлят в Украйна, са необходимо, приоритетно и важно оръжие за борбата срещу Русия.
"Няма съмнение, че Украйна ще ги използва по най-добрия начин, за да защити националната си сигурност“, обясни Мендес.
Миналото лято Испания вече изпрати на Украйна партида танкове Leopard 2A4, припомнят от редакцията.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Великите военни изцепки: Битката при моста Стърлинг (1297 г.)

21.03.2024, 08:04

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Първият командир на българския дивизион подводни лодки

21.03.2024, 08:01

През 1947-1948 г. между съветското и българското правителство се водят секретни преговори за създаване на български военен флот по съветски образец. Взето е решение, заедно с корабите, които получава флота ни - ескадрен миноносец, преследвачи на подводници и други, да се приемат на въоръжение и подводници и торпедни катери.

С писмо № 1670/ 27.03.1948 г. на щаба на Морските войски започва набиране на личен състав за формиране на т.н. група „А” (бъдещи катерници) и група „Б” (за усвояване на подводното дело). Във втората група са включени 120 души (офицери, старшини и матроси).

Първият й командир е мичман I ранг (дн. „старши лейтенант“) Минко Стаевски от 38 випуск на Военноморското училище - Варна. Сред бъдещите подводничари е и мичман II ранг (дн. „лейтенант“) Матей Иванов Матев - първият командир на българския дивизион подводни лодки.
Един от най-изтъкнатите ни флотски командири е роден на 12.12.1923 г. в града на Васил Левски - Карлово, в семейството на Иван и Ана Матеви. Учи в Смесената народна прогимназия (до 27.06.1937 г.), а след това и в гимназията в родния си град (завършва с отличен успех през  1941г.). Трудно е да се отгатнат подбудите (романтиката или осигуреността на военната служба), които са го довели във Варна, но от 23.08.1941 г. юношата Матей Матев е вече кадет в Гимназиалния отдел на Военноморското училище.
След това, от 02.08.1944 г., без колебание и отлично подготвен, продължава образованието си като юнкер във Висшия мореходен отдел на училището и се дипломира на 02.08.1947 г. Високото ниво на обучение и спартанския режим в най-старото техническо учебно заведение у нас формират у бъдещия офицер образованост, дисциплинираност, закалка на волята и родолюбие...........Прочети още

 

Дравската операция приключва успешно на този ден

21.03.2024, 07:55

Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.
На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
 1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
 2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
 3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

 

Гръцки Ф-16 падна в морето край Халкидики, пилотът е катапултирал

20.03.2024, 22:17

Изтребител F-16 Block 52+ (р.н. 528, АК-31) на гръцките военновъздушни сили днес в 13:29 ч. падна в морето северно от Халкидики. Няма жертви.
Пилотът е успял да катапултира и е бил спасен при спасителната операция след инцидента. Няма опасност за живота му, съобщават лекарите от 251-ва военната болница в Атина.
Причините за падането на самолета се разследват, казаха от министерството на отбраната. Точна информация за случилото се ще даде пилотът, когато лекарите му позволят да даде показания.
Изтребителят от състава на 337-ма ескадрила е бил технически изправен при излитане от военната база (110 бойно крило) в Лариса. Самолетите Ф-16 са гръбнакът на гръцките военновъздушни сили. Пилотите имат достатъчно опит и летателни часове с този тип самолети, което отхвърля версията за човешка грешка, коментират експерти.
Гърция притежава 170 американски изтребителя Ф-16 и очаква през следващите три години да получи още 84 модернизирани самолета, съобщи министерството на отбраната.
Източник: bnr.bg

 

WP: Украйна увеличава шесткратно производството на оръжия

20.03.2024, 20:04

Преди началото на войната през февруари 2022 година Украйна практически не произвеждаше оръжия, но местната оръжейна индустрия сега процъфтява, отбелязва американският вестник The Washington Post.
"Заводите произвеждат минохвъргачни снаряди, военно оборудване, ракети и други оръжия, критични за военните усилия. Производството се утрои през 2023 година и се очаква да се увеличи шесткратно тази година“, пише изданието.
Отбелязва се, че местното производство не е достатъчно, за да компенсира загубата на международна подкрепа, особено на оръжия от САЩ. Но тъй като пакетът от помощ в размер от 60 милиарда долара е спрян в Конгреса, то е по-важно от всякога.
Например по отношение на безпилотните апарати, за които се твърди, че са променили хода на войната, Украйна вече произвежда 90% от необходимото, увери министърът на цифровата трансформация Михаил Федоров.
В допълнение, украинските отбранителни предприятия също ще се опитат да задоволят спешната нужда на армията от 155-милиметрови артилерийски снаряди по стандарта на НАТО. Според представител на държавната отбранителна компания "Укроборонпром“ производството няма да започне преди "втората половина на тази година“.
Цял списък от ограничения пречи на украинската отбранителна индустрия да увеличи производството - от липсата на адекватно финансиране до търсенето на достатъчно количество барут. Освен това, докато Украйна увеличава производството на оръжия, Русия започна да атакува оръжейни заводи. Много от ракетите бяха прихванати, но се съобщава, че някои са достигнали целта си. Като предпазна мярка компаниите разбиват или дублират производствени стъпки и ги извършват на различни места. Някои критични процеси протичат под земята. Всичко това намалява скоростта на производство.
Украйна също предупреждава, че няма да може сама и без помощта на своите съюзници да задоволи напълно нуждите на армията си.
Докато Белият дом се опитва да издейства отпускането на 60 милиарда долара помощ чрез Конгреса, има проблясъци надежда за Украйна. Миналата седмица Европейският съюз одобри военен пакет от пет милиарда долара и администрацията на Джо Байдън обяви, че ще изпрати на Киев 300 милиона долара помощ, което е станало възможно чрез "неочаквани спестявания" в договорите на Пентагона за Украйна. Чешката инициатива се надява да започне изпращането на около 800 000 снаряда през следващите седмици. "Всичко това обаче остава далеч от нуждите на страната“, обобщава The Washington Post.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Правителството предлага генерал-лейтенант Любчо Тодоров да бъде удостоен с държавна награда

20.03.2024, 17:35

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на генерал-лейтенант Любчо Тодоров с орден „За военна заслуга“ I степен за постигнати високи резултати по време на службата си в Българската армия, за дългогодишна и безупречна служба, за принос към опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България, проявено трудолюбие и чувство на отговорност и по повод освобождаване от военна служба и преминаване в запаса.

 

Обсъдиха предизвикателствата пред Военноморските ни сили

20.03.2024, 17:33

„Предизвикателства пред ВМС в процеса на планиране, провеждане и осигуряване на участието им в операция в контекста на съюзните планове за отбрана“ беше основната тема на оперативния сбор на командира на Военноморските сили, провел се на 18 и 19 март 2024 г. във Варна.
Сборът, на който присъстваха Областният управител на варненска област  г-жа Андрияна Андреева, заместник-кметът на Община Варна г-н Илия Коев, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, капитан I ранг Мирослав Желязков, представител на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната, заместник-началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Калин Калинов, както и основният команден състав  на флота, беше официално открит от контраадмирал Кирил Михайлов.
По време на сбора гостите, началниците на отдели и експерти от Щаба на Военноморските сили представиха свои доклади по актуални за развитието на Българската армия и военния флот теми. Областният управител и заместник-кметът на Варна запознаха присъстващите с визията на техните екипи за управлението и решаването на проблемите, стоящи пред региона и града.
(Информацията е на Връзки с обществеността на ВМС)

 

След близо тримесечно очакване дойде новината за увеличаване на заплатите в МО и армията

20.03.2024, 17:30

Основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, ще бъдат увеличени с минимум 10%, смятано от 1 януари 2024 г. Това става възможно, след като днес, 20 март, Министерският съвет прие постановление, съобщава Пресцентърът на МО.
Известно е, че още с приемането на държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени 180 млн. лв., именно за увеличение на тези възнаграждения.  За 2024 г. народните представители гласуваха в бюджета на МО разходи за личен състав 1 676 849 500 лв. Както и допълнителните разходи за увеличение възнаграждението на персонала от 180 000 000 лв., които са в отделно приложение към закона за държавния бюджет, което налага и днешното постановление......Прочети още

 

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара

20.03.2024, 13:27

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара, предаде Франс прес. В малката монархия от Залива е базиран Пети американски флот, припомня агенцията.
Според съобщение на Държавния департамент продажбата ще касае 50 танка „Ейбрамс M1A2“, които са сред най-тежките в света. Конгресът на САЩ може да попречи на тази продажба в срок от 30 дни, въпреки че подобно нещо рядко се случва.
Тази продажба на танкове ще подобри капацитета на Бахрейн да отговори на настоящи и бъдещи заплахи, като му предостави надеждна сила за разубеждаване и ще му позволи да участва в регионални операции заедно със САЩ и други партньорски страни, се казва в изявление на Държавния департамент.
САЩ и Бахрейн подписаха през септември споразумение, целящо засилване на връзките в областта на сигурността и по икономическите въпроси. То предвижда и споделяне на разузнавателни данни и научен обмен.
Бахрейн, чийто отношения в Иран са пословично обтегнати, е и единствената арабска страна, която участва в коалицията, ръководена от САЩ и Великобритания срещу атаките, които извършват от месеци йеменските бунтовници хуси срещу морския трафик край Йемен.  Хусите казват, че действат в подкрепа на палестинците в Газа.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Спомен за ген. Ангел Марин

20.03.2024, 13:03

Бях решил да пиша материал на друга тема. Но, признавам си, вестта за смъртта на ген. Ангел Марин ме разтресе. Защото си отиде от този свят близък приятел. Мига, в който прочетох новината, изпаднах в шок. Не вярвах и първоначално не можех да го осмисля. Стоях няколко секунди вцепенен. България загуби голям българин. Един голям Човек. Един голям Генерал. Един достоен вицепрезидент. Ако беше се родил в други времена, името му щеше да се родее с онези наши военни пълководци, изковали славните победи на войската ни през Балканските войни, през Първата и Втората световна войни. Но той живя в друго време, в нашето, в което също се изисква мъжество и смелост. Да казваш и отстояваш истината. Ако имахме повече генерали като него, сега Българската армия можеше да е друга. Ангел Марин командваше „бога на войната“- Ракетните войски и артилерия, когато ги имахме. В момента  е пародия. И като че ли в самата му осанка имаше нещо гордо, възвишено и сякаш божествено. Той разговаряше с подчинените си, независимо дали е войник, сержант или офицер, като равен с равен. Не се гордееше,а се възприемаше като един от всички. Имаше собствено мнение, отстояваше го и не робуваше на началници.......Прочети още

 

На този ден през 1963 година се сформира 2 ордн (301-ви артилерийско-технически дивизион от състава на 4 ап)

20.03.2024, 09:35

Още ракетни войски

 

Канада отряза Израел за повече оръжия

20.03.2024, 08:49

Канада ще спре да изпраща оръжия на Израел, съобщи източник от канадското правителство, като добави, че от началото на конфликта между Израел и "Хамас" Отава е изнасяла само "несмъртоносни" оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Намираме се в ситуация, в която реалността на терен вече не ни позволява" да изнасяме оръжия, заявил е източникът.
Лицензите за продажба на оръжие, предоставени от Канада от началото на конфликта между Израел и "Хамас" преди пет месеца, се отнасят само за износ на несмъртоносно оборудване, добави същият източник, който уточни, че от януари насам не е осъществяван износ. "Несмъртоносните" оръжия са включвали "комуникационни средства", добави той.
Макар да потвърждава правото на Израел да се защитава, канадският премиер Джъстин Трюдо (на снимката) заема все по-критична позиция спрямо военната операция, проведена от израелската армия в ивицата Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.
Късно вечерта в понеделник канадският парламент прие необвързващо предложение, в което призовава международната общност да работи за намиране на решение с две държави на конфликта.
По-рано ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания обвини Израел, че се опитва да "саботира" преговорите за постигане на примирие в Газа с операцията си в болница Аш Шифа, отбелязва АФП.
Според канадски медии Отава е изнесла за Израел военно оборудване на стойност над 21 млн. канадски долара през 2022 г. и 26 млн. през 2021 г. Това поставя Израел сред 10-те най-големи дестинации за канадски износ на оръжие. Въпросът за доставките на оръжия за Израел предизвика правни действия в няколко държави по света. В началото на март коалиция от канадски правозащитници и граждани от палестински произход подаде жалба срещу канадското правителство, с която иска да спре износа на оръжие за Израел. Те твърдят, че страната нарушава както международните, така и вътрешните си правни норми относно износа на оръжие.
Източник: https://fakti.bg/

 

Европейските войници продължават да намаляват точно когато НАТО има нужда от тях

20.03.2024, 08:34

Страните членки на НАТО имат проблем с войниците - но вече не става дума толкова за набиране на нови, колкото за убеждаване на съществуващите войски да не напускат. Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за задържане на таланти, за да стимулира военния персонал да остане в униформа.
Това се случва няколко дни след като годишен доклад, представен на германския парламент, показа, че през 2023 г. около 1537 войници са напуснали германската армия, с което броят им намалява до 181 514 души, пише Politico.
„Тези разговори сега се водят във всички столици, във всички демокрации, които имат професионални армии без наборна служба“, коментира Лекорню, като споменава също така Великобритания и САЩ.
„На срещите на НАТО можем да говорим за оборудване, но сега говорим и за нивото на задържане“, добавя той.
Докато Европа се въоръжава отново в отговор на войната в Украйна, страни като Хърватия обмислят връщането на военната повинност. Други, като Дания, планират да я разширят, като включат и жените.
Германия премахна наборната военна служба през 2011 г., но тъй като мнозина в армията остаряват, сега се подновява дискусията за повторно въвеждане на някаква система за национална служба.
За страните, които разчитат на професионални армии, предизвикателството е да направят въоръжените сили привлекателни – нещо, което е трудно да се осъществи във времена на ниска безработица, ожесточена конкуренция от частния сектор и широкото разпространение на дистанционната работа.
Не става въпрос само за пари
Във Франция военният персонал остава във въоръжените сили средно с една година по-малко, отколкото преди. Във Великобритания има годишен недостиг на 1100 войници, което се равнява на два пехотни батальона, въпреки че правителството възложи наемането на персонал на частна фирма.
Парите наистина играят роля в това хората да останат. Една от водещите мерки на френския план е да се повишат пенсиите за осигурителен стаж и възраст чрез интегриране на бонуси, увеличават се и заплатите. Проблемът обаче е, че условията просто не са толкова привлекателни, например хроничният извънреден труд, месеците отсъствия от дома и пропуснатите периоди на възстановяване са нещо обичайно.
„Проблемът не е в набирането, а в задържането, трябва да задържим и семействата“, казва адмирал Лиза Франчети, началник на военноморските операции на ВМС на САЩ.
В Полша новото правителство по-рано тази година обяви увеличение на заплатите с около 20% в опит да задържи войските. Минималната месечна заплата за войник се повишава от 4960 злоти (1150 евро) на 6000 злоти. В отговор на нарастващата заплаха от Русия полската армия нарасна от 95 хил. души през 2015 г. на 215 хил. души тази година.
Френският план включва помощ при намиране на жилище и достъп до здравеопазване и грижи за деца. Двойките, които работят в министерството на въоръжените сили, дори единият да е цивилен, ще могат да се прехвърлят на длъжности заедно.
В Германия, като част от усилията за укрепване на националната отбрана, правителството иска да увеличи броя на въоръжените си сили до 203 хил. души до началото на 2030 г., но набирането на персонал върви мудно. Специалният комисар на Бундестага за въоръжените сили Ева Хьогл казва, че възстановяването на някаква форма на военна служба е един от начините да се обърнат нещата. Насочването към жените е по-очевиден ход за спиране на спада, тъй като потенциалът там „далеч не е изчерпан“, според Хьогл.
Тя подчертава обаче, че и инфраструктурата е проблем за войските. Според нея ремонтът на казарми и военни съоръжения ще струва около 50 млрд. евро - равняващо се на половината от общия специален фонд, създаден от правителството, за да обнови своите военни сили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

ВВС на САЩ съобщават, че са провели успешен тест на хиперзвуково оръжие

20.03.2024, 08:09

Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ съобщиха, че са провели успешно изпитание в Тихия океан на хиперзвуково оръжие, изстрелвано от въздуха, предаде Ройтерс.
Тестът е бил проведен в неделя, когато бомбардировач Б-52 е напуснал остров Гуам, носейки изстрелваното от въздуха оръжие за бързо реагиране (ARRW), се казва в изявление на американските ВВС. Въпреки че САЩ нарекоха теста успешен, те не разкриха скоростта, с която е летяло оръжието.
При предишни изпитания оръжието е прелетяло със скорост поне пет пъти по-висока от тази на звука.
САЩ не са единствените, които разработват хиперзвукови оръжия, чиято скорост и маневреност ги правят трудни за проследяване и прехващане, отбелязва Ройтерс. Русия изстреля хиперзвукови ракети по цели в Украйна, Китай също е тествал хиперзвукови оръжия, според американски военни. През октомври китайското външно министерство отрече да е провеждало изпитание на оръжие.
Източник: bta.bg

 
 

 

Полковник Георги Калчев е новият началник на щаба на 2-ра механизирана бригада

19.03.2024, 23:00

Със заповед на началника на отбраната полковник Георги Калчев е назначен на длъжност „Началник на щаба на 2 механизирана бригада”. Вчера е било неговото представяне, съобщават от формированието. Командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов връчи на полковник Калчев поздравителен адрес и нагръден знак на бригадата , като му пожела добро здраве, и с лекота и мъдрост да преодолява предизвикателствата на новата ръководна длъжност, се посочва още в информацията.
От своя страна полковник Калчев благодарил за оказаното доверие, топлото посрещане и изразил увереност, че ще се адаптира бързо в колектива, за да може да се изпълняват задачите качествено и в срок.

 

Полски генерал: Загубите на Украйна трябва да се изчисляват в милиони

19.03.2024, 20:26

Загубите на украинските въоръжени сили в сблъсъка с руската армия трябва да се изчисляват в милиони, а не в стотици хиляди души. Това заяви бившият началник на Генералния щаб на полската армия генерал Раймунд Анджейчак в интервю за телевизионния канал Polsat.
По думите му, "на война не стават чудеса", а ситуацията като цяло е "много, много драматична".
"Според моите оценки загубите трябва да са милиони, а не стотици хиляди. В тази страна няма ресурси, няма кой да воюва“, казва Раймунд Анджейчак.
Според генерала смяната на главнокомандващия вече няма да може да промени стратегическата обстановка.
"Генерал Сирски е изправен пред същите дилеми като генерал Залужни. Въпреки мащабната помощ от Запада, украинците имат проблем с липсата на техника. Според съобщения в медиите Украйна ще остане без зенитни ракети в края на март. Това означава повече ефективни удари, повече жертви и повече разрушени елементи от държавната инфраструктура. Украйна губи тази война“, заключи Анджейчак.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Пентагонът: Заплашено е самото съществуване на Украйна

19.03.2024, 20:20

Оцеляването на Украйна е изложено на риск, тъй като Съединените щати забавят новите пакети с военна помощ за страната на фона на успешните руски военни усилия. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.
Остин отбеляза, че за Украйна проблемът с недостига на оръжие и боеприпаси е въпрос на оцеляване, а за САЩ от своя страна въпрос на сигурност и чест.
"Те не могат да губят ден, както и ние не можем да губим ден. Ето защо си тръгвам оттук днес, решен да осигуря потока от американска военна помощ и боеприпаси“, заяви Остин на пресконференция във военната база Рамщайн в Германия след редовната среща на групата, координираща доставките на оръжия за Украйна, която се проведе там.
Ръководителят на американското министерство на отбраната добави, че руският президент Владимир Путин наблюдава процеса на помощ, както и останалият свят.
Преди това германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на около 500 милиона евро.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

BILD: Германия купува от САЩ крилати ракети JASSM-ER, които може да заменят Taurus

19.03.2024 , 20:12

Правителството на Германия планира през настоящата година да поръча доставката на крилати ракети JASSM-ER от САЩ, които биха могли да бъдат дългосрочни заместители на снарядите Taurus, съобщава вестник BILD.
Очаква се Бундесверът да закупи 75 американски крилати ракети JASSM-ER. Подписването на съответния договор се планира за есента. JASSM-ER ще бъдат използвани от изтребители F-35, които по-рано официален Берлин също поръча от САЩ.
"В дългосрочен план закупуването на крилати ракети JASSM-ER може да замени сегашния Taurus в арсенала на ВВС (на Германия – бел.ред.)“, коментират в редакцията.
Ракетите JASSM-ER са разработени по-късно от Taurus и техните характеристики са "най-малкото еднакви“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ISW: Руснаците напредват в Запорожка област, позиционни боеве се водят на повечето направления

19.03.2024, 14:20

Руските сили се опитват – неуспешно, да напреднат по линията Купянск-Сватово-Кременная. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) докладва за отблъскване на руски атаки край Купянск и Синковка. Освен това активни боеве се водят край Бахмут, Авдеевка и на границата между Донецка и Запорожка област. В Херсонска област също продължават позиционните боеве в района на Кринки на левия бряг на река Днепър. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
В Запорожка област е регистрирано слабо настъпление на руските войски на фона на продължаващите позиционни боеве в района. Геолокационни кадри, публикувани на 17 март, показват, че руските войски са постигнали малък напредък източно от Луговское, североизточно от Работино. Позиционните боеве продължават край Работино, Вербовое и Мирное.
Според украинския военен наблюдател Константин Машовец в Днепърската групировка войски са участвали подразделения на 58-ма общовойскова армия от Южния военен окръг, както и 7-ма и 76-та въздушнодесантни дивизии. Той също така заяви, че Днепърската групировка войски се състои от две отделни мотострелкови бригади и бригадни тактически групи от войскови части, до 19 мотострелкови и въздушнодесантни полка и най-малко 18 батальона и части от различни видове.
Също така на Запорожското направление продължават да действат подразделения на руския 291-ви гвардейски мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма мотострелкова бригада) и 38-ма гвардейска мотострелкова бригада (35-та мотострелкова бригада, Северен военен окръг). Подразделения на руския 70-ти гвардейски мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия) също продължават да действат край Работино.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Полша и Германия ще сформират сили за бързо реагиране в ЕС

19.03.2024, 07:41

Полша и Германия ще сформират сили за бързо реагиране в Европейския съюз до юли тази година. Това съобщи в понеделник полският министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш.
„Полша и Германия поемат отговорността за силите за бързо реагиране в Европа“, цитира министъра пресслужбата на министерството.
"От юли нашите бойни групи, 2500 полски войници и 2500 германски войници, ще бъдат готови за бърз отговор. Това са сили, които изпълняват задачите на Стратегическия компас", добави Косиниак-Камиш.
ЕС одобри отбранителна стратегия, наречена „Стратегически компас“ през пролетта на 2022 г. Сред ключовите му елементи е възможността Европейският съюз бързо да разположи до 5 хиляди военнослужещи, готови да реагират със сила на различни кризисни ситуации в региона.
Източник: https://trud.bg/

 

На този ден през 1982 година започва Фолклендската война

19.03.2024, 07:11

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.
Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни действия извън района на островите.
В навечерието на Фолкландската война Аржентина се намира в тежка икономическа криза и масови граждански протести срещу управляващата военна хунта. Правителството, начело с генерал Леополдо Галтиери, решава да повиши популярността си, като заложи на национализма и с бързи и лесни военни действия завземе Фолкландските острови.
На 19 март 50 аржентинци слизат на остров Южна Джорджия и издигат аржентинското знаме. На 2 април Галтиери издава заповед за нападение на Фолкландските острови. Макар и изненадано от нападението, британското правителство незабавно изпраща военни сили, които да възстановят британския контрол. След сблъсъци, довели до 255 убити британци и 649 аржентинци, британците надделяват и си връщат островите.
На 14 юни аржентинските сили капитулират, като над 11 000 души са пленени от британците.
Войната има силен вътрешнополитически ефект и в 2-те страни. Загубата на Аржентина довежда до още по-широки протести срещу военното правителство, които ускоряват падането му. В същото време патриотичната вълна във Великобритания помага на министър-председателката Маргарет Тачър да спечели изборите през 1983 г.  - (видео)

 

27 години от първия полет на NH-90

19.03.2024, 07:10

На 19 март 1997 г. се е състоял първият полет на многонационалният вертолет NH Industries NH-90.
Пълномащабното разработване на многоцелевия хеликоптер NH-90 (NATO Helicopter-90 – Вертолет на НАТО 90-те години) започва през декември 1986 г. с участието на компании от Великобритания, Франция, Италия, Германия и Холандия.
През април 1986 г. Великобритания се отказва от участие в програмата, предпочитайки британско-италианския проект ЕН-101.
За по-добра координация при разработването на вертолета и неговото серийно производство се създава консорциума NH Industries, в който влизат компаниите "Агуста" (26,9%), "Еврокоптер Дойчланд" (24,0 %), "Еврокоптер Франс" (42,4%) и "Фоккер" (6,7%). Понастоящем NH-90 се намира на въоръжение във ВС на 15 държави. - Още за NH-90

 

Ден на моряка-подводничар в Русия

19.03.2024, 07:03

Днес, 19 март, руските ВМС отбелязват официалния професионален празник – Деня на моряка-подводничар. На този ден преди 118 години (1906 г.) с указ на руския император Николай II подводниците са включени в класификацията на морските съдове от състава на ВМФ на Русия. Първата подводница, приета на въоръжение във ВМФ на Русия е „Делфин”, построена през 1904 г. Още преди указа руските подводници участват във войната с Япония.
През 1911 г. се създава първото военноморско съединение на Русия с подводници – бригадата подводници в състава на Балтийския флот. Бригадата е въоръжена с 11 подводници и две плаващи бази – „Хабаровск” и „Европа”.
В периода 1930-1939 съставът на ВМФ се е попълнил с 20 големи, 80 средни и 60 малки подводници. В началото на Великата отечествена война съветският флот е имал на въоръжение 220 подводници.
През 50-те години се появяват и първите подводници с атомни двигатели и така те стават с практическа неограничена автономност на плаване. През 60-те години на миналия век в състава на ВМФ е имало 9 атомни подводници - 5 торпедни и 4 ракетни. В СССР са построени общо над 240 атомни подводници и над 1000 дизелови, като се отчитат и тези от времето на царска Русия. – Още руски подводници

 

 

САЩ и Русия изразиха готовност да обсъдят ядреното разоръжаване

18.03.2024, 22:47

Вашингтон е готов да води преговори с Москва и Пекин за контрол над въоръженията, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. По думите й единственото условие е държавите да изразят съгласие и седнат на масата за преговори.
"САЩ искат да проведат двустранни дискусии за контрол на въоръженията с Русия и Китай точно сега, без предварителни условия. Те трябва само да кажат "да“ и да седнат на масата за преговори“, увери Томас-Грийнфийлд на среща на ООН.
Според нея след началото на войната в Украйна Русия "безотговорно използва реториката за ядрените оръжия“, а също така ограничи "определени инструменти, насочени към неразпространението и сдържането“ им. Линда Томас-Грийнфийлд допълни, че Китай и Русия участват неуместно в преговорите за ограничаване на оръжията, като и двете страни "натискат и насърчават онези, които са безотговорни с ядрените оръжия, като Северна Корея“.
"Русия е готова за преговори по целия спектър от теми на сигурността, включително по въпросите на ядреното разоръжаване и неразпространението на ядрени оръжия", увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред "Известия“.
"Президентът Путин по-рано говори за възможността в настоящите условия за преговори с обсъждане на целия набор от теми за сигурност", заяви той.
Източник: https://trud.bg/

 

81 години от сформиране на Парашутната дружина и създаване на българските Специални сили

18.03.2024, 17:00

Военнослужещи и цивилни служители бяха наградени с предметни награди и грамоти от името на министъра на отбраната на Република България Тодор Тагарев, началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов, от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и от Управителния съвет на Съюза на българските парашутисти.
В обръщението си, генерал-майор Матеев припомни славната история на първообраза на днешните Специални сили и на създаването на най-модерното за времето си формирование – Парашутната дружина. „Тогавашното ръководство на Министерството на войната взема смели решения, с които са създавани Специалните сили и на най-модерните и развити държави. Решения, които са продиктувани от примера и поуките, от научените уроци и от водените до момента войни. Така, в началото на 40-те години на миналия век, се взима изключително иновативното и смело решение да се създаде елитен род сили, с които Българската армия да се стреми да бъде на нивото на най-добрите“, отбеляза командирът на СКСО и допълни – „През годините на своето съществуване, нашите войски са преминали през върхове на развитие, през жестоки изпитания, периоди на увеличаване на щатно-длъжностния състав, модерно превъоръжаване, до периоди на сериозни съкращения и усилия за съществуване. Винаги трябва да си извличаме поука и пример от нашата си история – историята на Специалните сили, за да можем уверено да градим настоящето си и да гледаме още по-стремително и с вяра в бъдещето. Никога не трябва да забравяме предизвикателствата, които преминахме след 2001 година и до какво могат да доведат грешни решения, за които трябваха 16 години усилия на всички нас, докато отново излезем на хоризонта и на пътя за нормалното, утвърденото в НАТО и в световен мащаб развитие на Специалните сили“. По думите му, в цялото си съществуване Специалните сили никога не са имали такава организационна структура, такова географско представителство, единство, воля, сила, вяра и непоколебимост за работа и развитие, каквото имат през последните години.
На мероприятието присъстваха Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, д-р инж.Илия Зюмбилев  – областен управител на област Пловдив, Валентина Кайтазова – областен управител на област Пазарджик, Виктор Насър – съветник на министъра на отбраната, Иван Стоянов – заместник кмет на област Пловдив, Димитър Арнаудов – заместник-председател на Общински съвет Пловдив, бригаден генерал Ивайло Сотиров – директор на служба „Военна полиция”, бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на ВВВУ „Г.Бенковски“, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири на военни формирования от БА и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната,  кметове на общини, аташета по отбрана, представители на висши учебни заведения, председатели на военно-патриотични съюзи, бивши командири и началници от Специалните сили, офицери от запаса и резерва, стопански ръководители. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Починал е генерал-майор от запаса Ангел Марин

18.03.2024, 16:42

Тази сутрин е починал генерал-майор от запаса Ангел Марин, е съобщил неговият син Симеон Марин. Погребението ще бъде в родиня му град Батак.
Ще припомним част от думите му за неговия живот: „Трийсет и осем години от живота ми преминаха в армията  на тежки и отговорни командирски длъжности. Дните и нощите ми минаваха в учения, занятия и тренировки по полигони, гори и планини. Направих си равносметка - значителна част от живота ми бе по лагери и на бойни пускове. След това 10 г. бях вицепрезидент. Така че общо 48 г., близо половин век, съм служил на България. Преживях големи изпитания и трудности, които се опитах да разкажа в книгата си „Рапорт“. Моето поколение си спомня колко силна и мощна беше армията ни. Но след промените многократно намаляха оръдията, почти изчезнаха ракетите. Хората обаче, които са служили в армията, остават. Те са най-голямото богатство, а не мощните оръжия.“
Генерал-майор от запаса Ангел Марин е роден в Батак през 1942 г. Завършил е петгодишния курс по специалността „Земна артилерия“ във Висшето военно артилерийско училище в Шумен, след това със златен медал артилерийската академия в Ленинград (СССР). От 1965 г. служи в Ракетните войски на Българската армия, като преминава през всички основни длъжности. От 1990 г. е командващ на Ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски до уволнението му през 1998 г. поради несъгласие с начина на провеждане на реформата във войската. По-късно в тандем с президента Георги Първанов 10 години (2002-2012 г.) е вицепрезидент на Република България.
Съболезнования към близките на генерала чрез Otbrana.com изразяват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов".
Поклон пред светлата му памет!
Източник: https://otbrana.com/

 

Над 350 военнослужещи от три нации ще участват в съвместната подготовка „Родопи 24”

18.03.2024, 13:20

От 19 до 28 март 2024 г. ще се проведе съвместна подготовка „Родопи 24“ в района на гарнизон Смолян, съобщават от КСВ.
В нея участие ще вземат около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк - Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия.
Темата на съвместната подготовка е „Действия на алпийски формирования за осигуряване на критичните елементи от линиите за комуникация в планинско-гориста местност в зимни условия.”
Офицер планиращ подготовката е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер провеждащ подготовката е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов, а директор е заместник- командирът на полка подполковник Иван Запрянов.
Целта на съвместната подготовка ,,Родопи 24“ е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско- гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните членки на инициативата за планинска подготовка /„EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI”/.
Съвместната подготовка “Родопи 24” ще се проведе на два етапа. Първият етап е модулна подготовка, която е разделена в три направления, а именно отработване на въпроси по оцеляване, настъпление и отбрана в планинско-гориста местност през зимата.
По време на вторият етап ще се проведат тактически учения с алпийските роти на полка съвместно с военнослужещи от Република Хърватия и Република Австрия.
За своевременното снабдяване с необходимите материални средства по време на провеждането на операцията, логистичната рота на 101-ви алпийски полк ще проведе тактико-специално учение.
На 22 март ще се проведе медиен ден. Началото ще бъде дадено от 10.30 ч. в района на 101-ви алпийски полк. От 11.40 ч. в района на м. „Перелик” ще има статичен показ на оборудване, екипировка и съоръжения използвани от алпийците. Началото на динамичен показ е насрочено за 12,00 ч. с отработване на тактически въпроси по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже” и евакуация на ранен с участието на сили от ВВС на Република България.
Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да присъстват на медийния ден, могат да заявят това до 12.00 ч. на 20 март 2024 г.(сряда), в Командването на Сухопътните войски на тел. 02/92-23018 и 02/92-23020 или на email адрес: gvo_sv@abv.bg.
В заявленията си журналистите от националните медии в София да посочат дали желаят да ползват служебен транспорт от столицата до гр. Смолян. Час на тръгване - 05.00 ч. от административната сграда на МО-2, бул. „Тотлебен“ 34.
Журналистите от регионалните медии също да потвърдят присъствие на посочените телефони с цел планиране на вътрешния транспорт.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Румъния се изгражда най-голямата база на НАТО в Европа.

18.03.2024, 12:53

В Румъния започна работата по разширяването на военната авиобаза „Михаил Когълничану“ край Констанца. Тя ще се простира на 2800 хектара и ще включва изцяло нови съоръжения. През 2040 г. може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа, съобщава в свой материал по темата румънската телевизия ТВР Инфо (TVR Info). - (видео)
Там ще могат да живеят хиляди американски войници със семействата си. Румънската държава ще инвестира почти 2,5 милиарда евро в проекта. Той има за цел да укрепи въздушната инфраструктура, включително нови писти, нова контролна кула, сигнална и радионавигационна система, полетен симулатор, но и хангари. Ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и дори болница. В базата ще живеят 10 хиляди войници от НАТО, заедно със семействата си.
Решението за разширяване на базата идва в контекста на войната, която се води през последните две години на източната граница на Румъния.
“Това е гаранция, потвърждение на ангажиментите на партньорите от НАТО за укрепване на източния фланг. Базата ще стане най-важната структура на НАТО в близост до конфликта”, коментира геополитическият експерт Дорин Попеску.
Американските сили използват базата от 1999 г. В момента в нея са разположени елементи от 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединените щати, както и съюзнически бойни самолети, които помагат в мисиите на въздушната полиция.
Източник: bta.bg

 

Съветският космонавт Алексей Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос

18.03.2024, 11:57

Космическият кораб „Восход-2” е изведен в орбита от космодрума Байконур, Казахстан в 10 часа Московско време на 18 март 1965 г. Това е първият полет, при който е осъществено излизане на човек извън кораба в космическото пространство.
Екипажът на борда е в състав – командир Павел Беляев и втори пилот Алексей Леонов.
Вторият пилот има за задача през специална шлюзова камера да  излизе в открития космос, а командирът да подсигури от кораба неговата работа.
Целите на полета са: излизане в открития космос, провеждане на медико-биологични изследвания, наблюдение и изучаване атмосферата на Земята и други задачи, свързани с космическата навигация.
Излизането на Алкесей Леонов става по време на втората обиколка. Той е завързан със специално въже за кораба с дължина 5 метра и прекарва близо 24 минути, като тества възможностите за движение.
Скафандърът на Леонов е с автономна система за осигуряване на жизнената дейност, оборудван с допълнителна бутилка кислород. По време на излизането поради насъбралия се кислород възниквва проблем със скафандъра му, който се издува и затруднява връщането на Леонов обратно в кораба. Той успява да влезе в шлюза, след като изпуска излишното налягане.
По време на своята разходка заснема видео и фото материали, които са предавани по телевизията в реално време, а Павел Беляев непрестанно е в контакт със Земята.....Прочети още

 

С денонощни учения Русия ще опита да защити своя Черноморски флот

18.03.2024, 08:54

Постоянни учения "ден и нощ" за отразяване на атаки с дронове ще провеждат руските моряци, стана ясно след посещение на военния министър Сергей Шойгу в окупирания Севастопол. "Всеки ден е необходимо да провеждаме тренировки с личния състав. Учения  по отразяване на въздушни атаки и атаки с морски дронове. Ще ги провеждаме ден и нощ, така че всеки екипаж да бъде готов", каза още той. - (видео)
Шойгу поръча подобряване на защитеността на инфраструктурата и защитата на корабите с поставяне на картечници, след като Украйна унищожи към 1/3 от бойните кораби на Черноморския флот. Министърът поръча още връщането на бойните мисии на корабите - от 5 март няма кораб на бойно дежурство в Черно море, а от няколки дни - и в Азовско море.....Прочети още

 
 

81 години от създаването парашутната дружина, предшественик на съвременните Сили за специални операции

18.03.2024, 08:37

През 1942 г. Министерството на войната и Щабът на войската планират създаването на парашутна рота към Въздушни войски. Извършва се подбор на военнослужещи от всички поделения на българската армия. Подготовката се провежда в Парашутното училище в гр. Брауншвайнг, Германия в периода 29.12.1942 г.- 26.03.1943 г. За там заминават две групи военнослужещи – първата с командир капитан Любомир Ноев Ноев в състав от 144 души, и втората с командир капитан Георги Велинов Алайков в състав от 146 души. Скоковете се извършват от самолети Юнкерс-82 и Хайнкел-111 с немски парашути РС-20. Подготовката се смята за завършена при изпълнение на шест скока. След приключване на обучението, двете групи се завръщат в България.
С поверително Писмо І-УО № 2019 от 18.03.1943 г. на Началника на въздушните на Н.В. войски генерал-майор Димитър Айрянов е сформирана парашутната дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в армията. За първи командир е назначен капитан Любомир Ноев. Окомплектована с най-модерното за времето си въоръжение, дружината се превръща в елитна част на българската войска.
Във втората фаза на Втората световна война, дружината е включена в състава на 1-ва армия с командир генерал Владимир Стойчев. В първия период на войната участва в сраженията срещу немските войски при Стражин, Страцин, Старо Нагоричино, Куманово в Югославия. Най-много жертви дружината дава на 18 октомври 1944 г. в боевете при Стражин – 35парашутисти. Във втория период на войната в Унгария загиват още двама души, в това число и командирът на дружината майор Ноев. От 470 човека в боевете намират смъртта си 59 парашутисти, ранени са 151. Загиналите са погребани на родна земя в Централните софийски гробища в новосъздадената Алея на парашутиста. През 1963 г. е взето решение датата 18 октомври да бъде обявена за празник на военните парашутисти.

 
 

63 години от първия полет на Ту-128

18.03.2024, 08:32

Преди точно 63 години, на 18 март 1961 г., първия си полет прави прототипа на Ту-128, който остава в историята, като най-големия серийно строен изтребител в историята на световната авиация.
Първият прототип полита от изпитателния център Жуковски, край Москва. На борда на машината се намира командира Михаил Козлов и щурмана-изпитател Константин Малхасян. Полетът продължава 30 минути и минава без забележки. На 21 март последва нов полет и така изпитателната програма на типа тръгва.
Ту-128 е замислен в средата на 50-те години на миналия век, като тежък баражиращ изтребител, който да охранява северните райони на СССР от потенциалните атаки на американски стратегически бомбардировачи. По това време с тази задача е натоварен разработвания  Ла-250, но проектът има много трудности и в крайна сметка е прекратен. Туполев успява да убеди командването на Съветските ВВС да подкрепи работата по прехващач на базата на скоростния бомбардировач Ту-98, който полета през септември 1956 г.
На 4 юни 1958 г. проектът е официализиран с постановление на ЦК на КПСС и Министерския съвет на СССР, с което се оторизира създаването на комплекса Ту-28-80, който включва изтребител, управляема ракета К-80 и радар „Смерч“.
През 1960 г. започва строителството на прототипа, което приключва през януари 1961 г. Паралелно с това започва работата по първите четири предсерийни машини. През март 1962 г. започват държавните изпитания, които се извършват от прототипа и предсерийните Ту-128. Те продължават до юни 1964 г. Навъртени са 799 полета и тестовете са сметнати за успешни.
Серийното производство е оторизирано още през декември 1963 г., а Ту-128 и ракетите му Р-4, са официално приети на въоръжение на 30 април 1965 г.
Ту-128 се строи едва в 188 бройки и остава нишов изтребител, който охранява замръзналата пустош на Сибир и Далечния Изток. Общо шест полка експлоатират машината, която обаче се радва на сравнително дълга и безметежна кариера. Ту-128 започва да се сваля от въоръжение едва към средата на 80-те години, когато започва да се подменя от МиГ-31. Типът официално е пенсиониран през 1992 г.
С дължината си от 30,06 m, размах на крилото от 17,53 m и височина от 7,15 m, Ту-128 остава серийния изтребител с най-големи геометрични размери в историята. Масата му празен е 24,5 тона. Единствено по максимална излетна маса (43,7 тона) той отстъпва на МиГ-31, чиято максимална излетна маса е 46,7 тона.
Първият прототип на Ту-128 лети активно за различни изпитания до 1973 г., след което е изпратен в Централния музей на ВВС в Монино, край Москва. Той там може да бъде видян и днес. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

18 март - Празник на Радиотехническите войски!

18.03.2024, 08:26

На 18 март отбелязваме професионалния празник на Радиотехническите войски (РТВ). Войските са приемник на създадената през 1940 г. Въздушнопредупредителна служба.  - (видео)

През 1950 г. съществуващите тогава батальони за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка.
През 1952 г., в изпълнение на министерска заповед № 103/18.03.1952 г., подписана от тогавашния министър на народната отбрана, армейски генерал Петър Панчевски е формирана първата радиотехническа част в България.
РТВ са основна съставна част от системата за противовъздушна отбрана. Водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на страната. Формированията от РТВ осигуряват ежедневната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски и участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО.
В днешни дни радиотехническите специалисти, намирайки се организационно-щатно в състава на Базата за командване, управление и наблюдение, поддържат живи традициите, славния опит на своите предшественици и постоянно усъвършенстват своя професионализъм. - Още за РТВ

 

 

Европа е изправена пред недостиг от 56 млрд. евро в разходите за отбрана на НАТО

17.03.2024, 22:00

Много от страните с най-голямо разминаване с целите за тези разходи също така имат сред най-виските нива на дълг и бюджетен дефицит
Европейските членове на НАТО трябва да намерят допълнителни 56 млрд. евро годишно, за да изпълнят целта на алианса за разходи за отбрана, но недостигът е намалял наполовина през последното десетилетие, сочи проучване на германския институт Ifo за Financial Times.
Проучването показва, че много от страните от Европейския съюз (ЕС) с най-големи разминавания с целта на НАТО разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, включително Италия, Испания и Белгия, също така имат сред най-високите нива на дълг и бюджетен дефицит в Европа.......Прочети още

 

Премьера первой серии документального фильма «У края бездны. Битва за Мариуполь глазами очевидца».

 

Полша планира покупката на американски авиационни управляеми оръжия

17.03.2024, 13:25

На 12 март 2024 г. Агенцията за военно сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) изпрати известия до Конгреса на САЩ за планирана възможна продажба на Полша чрез програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales - FMS) на големи количества модерни авиационно управляеми оръжия, включително 821 авиационни крилати ракети Lockheed Martin AGM-158B-2 JASSM-ER с голям обсег. Тази продажба е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Общата стойност на предложените доставки се оценява на 3,679 милиарда долара, включително и пакети за обучение и техническа поддръжка.

 

Латвийският външен министър призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба

17.03.2024, 12:10

Латвийският външен министър Кришанис Каринш призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба и модел на "тотална отбрана", за да възпре руската агресия, предаде ДПА.
Миналата година Латвия отново въведе модела, базиран на финландската система за военна повинност, която означава, че всички физически здрави мъже са длъжни да преминат 11-месечна военна служба. Каринш заяви пред в. "Сънди телеграф", че Лондон трябва да обмисли възможността да последва този пример като начин за борба с всяка заплаха от Русия.
"Силно бихме препоръчали това", каза той. "Разработваме и конкретизираме система, която наричаме тотална отбрана, включваща всички части на гражданското общество."
"Трябва да планираме и обучаваме, и снабдяваме, и планираме, и обучаваме, и снабдяваме, и да направим това видимо за руснаците", призова той. "Това няма да ги спрем да искат да имат империалистически амбиции, но можем да се уверим, че те не смятат да идват насам".
Каринш допълни, че е "неизбежно" Великобритания да увеличи разходите си за отбрана до 3% от БВП. Тази седмица министърът на отбраната Грант Шапс призова за това увеличение, но Сунак заяви, че иска да повиши разходите за отбрана до 2,5 % от БВП, когато икономическите обстоятелства позволят това.
През януари министърът на въоръжените сили Джеймс Хепи заяви, че всякакви разговори за въвеждане на наборна военна служба във Великобритания, ако НАТО започне война с Русия, са "глупости". Той подчерта, че Лондон има отдавна подготвени планове за "мобилизиране на доброволци", но не се и обмисля връщането на наборната служба. Канцеларията на Сунак също отхвърля идеята за наборна служба, припомня ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Newsweek съобщи за хитър западен план за Украйна

17.03.2024, 08:29

Западът пречи на Украйна да изразходва отпуснатите й средства за производство на собствени оръжия, използвайки тези пари в свои интереси, пише Newsweek.
„От 68 милиарда долара помощ, одобрена от Конгреса за Киев, почти 90 процента са изразходвани в Съединените щати“, пише изданието.
Съюзниците, вместо да подкрепят украинския военно-промишлен комплекс, настояват за закупуване на скъпи чужди оръжия, се посочва в статията.
В същото време украинските производители не могат да продават продукцията си в чужбина, тъй като лицензи за износ не са издавани от избухването на конфликта, пише изданието, позовавайки се на източници в украинската отбранителна индустрия.
Без държавни поръчки украинските оръжейни компании ще трябва да съкратят част от служителите и да намалят производствените мощности, което пряко ще се отрази на боеспособността на страната, се казва в материала.
В същото време данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) показаха, че Украйна се е превърнала в най-големия вносител на оръжия през последните пет години.
Доставките от САЩ са 39 на сто, Германия и Полша - съответно 14 и 13 на сто. Така съюзниците, за сметка на Киев, модернизират собствените си арсенали.
По-рано администрацията на САЩ обяви отпускането на първия за тази година и общо 55-ия пакет военна помощ за Украйна в размер на около 300 милиона долара.
От Пентагона обясниха, че са успели да намерят средства, като накарат доставчиците да намалят цените за попълване на прехвърлени по-рано оръжия и боеприпаси.
Източник: https://blitz.bg/

 

Военен календар

17.03.2024, 07:54

На 17 март 1951 година е сформирана 10-а изтребителна авиодивизия. В състава й влизат 15-и, 19-и и 21-ви изтребителен авиационен полк с щаб в Граф Игнатиево, въоръжени с реактивни изтребители Як-23.
На 21 април 1951 г. майор Васил Величков извършва първия полет с реактивен самолет в българското небе, което е знаменателен факт в историята на българската военна авиация. В края на 1951 г. 10-а изтребителна авиодивизия се попълва със самолети МиГ-15, а през 1957 г. по 2 ескадрили от 19-и и 21-ви авиополк се превъоръжават с първите свръхзвукови МиГ-19С.
На 12 септември 1957 г. капитан Георги Разсолков за първи път изпълнява полет със свръхзвуков самолет и преминава звуковата бариера. В началото на 1958 г. една ескадрила от 19-и авиополк е въоръжена с МиГ-19П и той става първият български авиационен полк, оборудван изцяло със свръхзвукови изтребители. През 1959 г. в същия авиополк пристигат 12 МиГ-19ПМ, напълно снабдени с ракетно въоръжение.
В края на 1960 г. в авиодивизията има 157 души летателен състав, от които 27 пилоти І-ви клас и 62-ма пилоти 2-ри клас. След проведената през 1961 г. структурна реорганизация на ВВС 10-а изтребителна авиодивизия е разформирана и е създадена 10-а изтребително-бомбардировъчна дивизия. - Още за 3 АБ

 

 

На този ден преди 10 години

16.03.2024, 22:02
 

3-годишната война между Русия и Украйна – какво научихме и ще видим ли краят ѝ скоро

16.03.2024, 21:50

След близо 2 години между войната на Русия с Украйна, третата година не идва с особени перспективи. За толкова време стана ясно, че има твърде много хора, които са знаели какво се очаква, но по някаква причина не са предупреждавали или са се надявали, че военен конфликт в Европа може да се размине. Надеждата се изпари, точно преди две години и показа на света, че ситуацията продължава да е плачевна.
По информация на разследващи журналисти от New York Times, огромна част от рекрутираните войници никога не са имали представа, че ще бъдат изпратени на фронта. Мнозина са имали базови познания за оръжието си, някои са чели в Уикипедия какво е. Кадри от 155-та военноморска пехотна бригада са се озовали в Украйна без карти, без медицински принадлежности и работещи радио станции.......Прочети още
Източник: https://chr.bg/

 

Южна Корея работи върху изтребител F-50, който да замени Су и МиГ

16.03.2024, 21:17

Южнокорейската отбранителна компания Korea Aerospace Industries (KAI) си постави за цел да завладее поне 50% от целия световен пазар на едноместни леки бойни самолети с разработката си под индекса F-50. По същество това ще бъде малка модификация на самолетите FA-50, която вече има своя експортен успех, пише Scramble.
Предполага се, че директната работа по този самолет ще започне през 2024 г., завършването на разработката е планирано за 2028 г., а KAI планира да продаде общо 300 обещаващи F-50.
В момента се предполага, че едноместният изтребител F-50 ще има напълно идентичен външен вид с FA-50. Но вместо седалка за втория пилот, самолетът ще получи допълнителен резервоар за гориво, а също така се планира инсталирането на прът за зареждане с гориво.
Министерството на отбраната на Южна Корея не прояви интерес към F-50, предпочитайки да съсредоточи ресурсите си върху програмата за изтребители от пето поколение KF-21. Затова KAI очаква да продаде F-50 извън страната и се надява, че първият купувач на този самолет ще бъде Малайзия, която вече е закупила FA-50 и търси вариант за замяна Су-30.
Като цяло южнокорейската KAI планира да продава F-50 именно на тези страни, които търсят заместител на своите съветски самолети МиГ и Су или на страни, които все още експлоатират западните F-5 и A-4.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

The Washington Post: Украйна е пред колапс

16.03.2024, 12:32

Украйна е изправена пред колапс, ако Конгресът на Съединените щати не вземе решение да удължи военната и икономическа помощ за Киев, пише в. The Washington Post, позовавайки се на американски служители.
Официални лица на САЩ чертаят мрачни сценарии в Украйна, ако военната помощ, поискана от президента Джо Байдън, не се осъществи, включително катастрофален срив на украинските линии на фронта и масивни човешки жертви.
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс (на снимката) предупреди, че при липса на помощ от САЩ териториалните загуби за Украйна тази година ще бъдат „значителни“ и че времето изтича.
Надявайки се да запазят обществения фокус върху Конгреса, служители на администрацията отказаха открито да говорят за алтернативни реалности за Украйна. Но те ясно осъзнават, че перспективите пред Киев са изключително мрачни.
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че намаляващите доставки за противовъздушната отбрана правят редовните въздушни атаки на Русия по-смъртоносни. На фронтовата линия войските разпределят артилерийски снаряди.
Съединените щати са най-големият военен поддръжник на Украйна. Докато Европа се надпреварва да увеличи производството, тя е предоставила само една трета от снарядите, които обеща за тази година.
Междувременно Русия, в допълнение към огромното си предимство в човешката сила, наводнява Украйна с дронове и е на път да произведе 2,7 милиона снаряда, според Олха Стефанишина, вицепремиер на Украйна за европейската и евроатлантическата интеграция. „Устойчивостта на Украйна не трябва да се приема за даденост“, казва тя.
Украинците не успяха да постигнат целта си миналата година да застрашат сухопътния коридор на Русия към окупирания Крим, а преди седмици загубиха град Авдеевка след тежки боеве.
Дори когато Русия е изправена пред огромна мрежа от западни санкции, нейният президент Владимир Путин успя да насочи ресурси към производството на снаряди, танкове и друга техника. Той също така убеди съюзниците си Иран и Северна Корея за доставки на оръжие.
Руските въздушни атаки също ще вземат все повече жертви. Украински политици са казали на европейски и американски служители, че боеприпасите за някои от техните системи за противоракетна отбрана може да свършат до края на този месец. Украйна се опитва да сваля 4 от всеки 5 изстреляни ракети, но ако не получи боеприпаси, скоро ще може да сваля само 1 от 5. А това ще има пагубни последици в големите гъсто населени градове.
Източник: https://fakti.bg/

 

Състезания по стрелба с АК-47 и пистолет „Макаров” в 61-ва механизирана бригада

16.03.2024, 09:20

На 14 март на УЦ „Анево”, се проведоха вътрешните състезания по дуелна и щафетна стрелба с АК-47 и стрелба с пистолет „Макаров” между военните формирования на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, съобщават от КСВ.
Началникът на щаба на 61-ва механизирана бригада полковник Димо Гюдженов награди класиралите се на призовите места с купи, грамоти и медали.
Участващите военнослужещи показаха изключителна мотивация за победа, отлична физическа подготовка, стрелкови умения и спортен хъс.

 

Чешкият генерал Пелц: Русия бавно и методично смазва Украйна

16.03.2024, 09:08

Русия бавно и методично смазва Украйна. Това каза бившият ръководител на военното разузнаване на Чешката република генерал Петр Пелц в интервю за радио Universum.
„Русия смазва Украйна по този бавен, методичен начин. Продължаваме да доставяме на Украйна някакви пари, част от тях се губят някъде, част изобщо не стигат до Украйна, като по този начин удължаваме агонията и причиняваме нови и нови смъртни случаи”, каза още генерал Петр Пелц, цитиран от "Труд".
„Но Китай, от една страна, винаги е бил против военни конфликти - това е тяхната позиция - защото те искат да търгуват и тяхната основа е изграждането на търговски пътища - Пътя на коприната - от Китай до Европа. И за това им трябва мир. От друга страна, те знаят, че няма как да оставят Русия да падне, защото тогава те ще бъдат следващата предполагаема хапка. Това означава, че Китай, който не само има добри контакти с Русия, но и добри контакти с Украйна и директно с президента Зеленски, може да бъде такъв играч. Но мисля, че той разбира, че те не могат да се намесят, защото Китай разбира какво иска да постигне Русия. Американската дълбока държава очевидно е решена на всяка цена да попречи на Тръмп да спечели изборите, може би дори на най-високата цена”, добави ген. Пелц.
„Русия увеличи производството на своята военна индустрия петнадесет пъти през двете години на този конфликт. Руснаците са разработили два основни типа дронове: Единият е за разузнаване - нарича се Орлан-10. Има и самия атакуващ дрон Lancet и това очевидно наистина са много мощни оръжия”, заяви Пелц.
Източник: https://glasove.com/

 

Френската Naval Group ще прави четири подводници за Нидерландия

16.03.2024, 08:24

Нидерландия обяви вчера, че е избрала френската компания Naval Group за изпълнител на договор за изграждане на четири бойни подводници за военноморските ѝ сили на стойност милиарди евро. Сделката предизвика спорове в Нидерландия, тъй като местните политици искаха холандски производител, посочи АФП.
"С избора на Naval Group две военноморски корабостроителници не спечелиха и разбирам, че разочарованието е голямо", заяви държавният секретар по отбраната Кристоф ван дер Маат, след като Naval Group беше избрана пред германската Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) и шведската Saab AB, която работи в тандем с холандската Damen Shipyards.
Началникът на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсхайм потвърди в социалните медии, че четирите нови подводници ще бъдат построени от Naval Group.
"Корабите предлагат повишена ударна мощ и подобрен оперативен капацитет и ще могат да се използват за различни видове мисии в световен мащаб", написа той.
Според Министерството на отбраната два кораба ще бъдат доставени в рамките на десет години "след договарянето на договора".
То изтъква сложността на системите: една подводница съдържа един милион части, докато един изтребител има само 35 000 части, а една "семейна кола - само около 3 000".
Основните задачи на плавателните съдове са "стратегическо влияние" като влияние върху поведението на потенциалните врагове с ограничени военни средства и "операции на специалните сили" - елиминиране на стратегически цели или инфраструктура, събиране на разузнавателна информация и подготовка на последващи операции.
Подводниците ще носят неуточнен брой торпеда и крилати ракети. Основната им задача ще бъде "събиране, анализиране и разпространение на разузнавателна информация".
И накрая, се казва в информационния лист, това е "най-добрият кораб на най-добрата цена" - оценките варират от 4 до 6 млрд. евро, или от 1 до 1,5 млрд. евро на кораб.
Решението на правителството беше предшествано от дебат в нидерландския парламент миналата сряда. Дебатът беше иницииран, след като в пресата изтече информация, че поръчката ще бъде възложена на френска компания, което предизвика гняв, че сделката не е възложена на холандски компании. - Още подводници
Източник: https://news.bg/

 

Обстановката в Украйна към 15:00 на 15 март 2024 година

16.03.2024, 07:42

 Легенда:
 - по-наситено червените участъци, обградени с черна линия, са територии, контролирани от Русия преди началото на СВО;
 - по-бледите червени участъци, обградени от непрекъсната червена линия, са територии, контролирани от Русия сега;
 - по-бледите червени участъци, обградени от прекъсната червена линия, са напредъка на руската армия;
 - сините са обявени от украинците за завзети след контранастъпление;
 - жълтите са обявени от руснаците за завзети и контролирани;
 - защрихованите със синьо - има съобщения за партизанска дейност.
Прочети още.....Институт за изследване на войната (ISW), САЩ

 

Военен календар

16.03.2024, 07:00

На 16 март 1864 година в Троян е роден полковник Васил Таслаков (1864 – 1933).
Завършва Военното училище в София (1889) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1908). Служи в 16-и пехотен ловчански (1889 – 1892) и 10-и пехотен резервен полк (1892 – 1895).
Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като началник-щаб на 6-а пехотна дивизия.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 35-и пехотен врачански полк, с който воюва при Неготин, Алексинац, Прокупле (1915) и на Добруджанския фронт при Добрич, Кубадин и Меджидие (1916). На 19 януари 1917 г. е назначен за командир на 3-та бригада от 8-а пехотна тунджанска дивизия. След войната преминава в запаса (16 ноември 1918).
Автор на „35-и пехотен врачански полк във Всеобщата война през 1915-1918“ (1930) и на ръкопис „Моралните сили в боя“ (издаден 2003 г.). В негова чест през 1942 г. с. Бахар кьой е преименувано на с. Полковник Таслаково (община Дулово, област Силистра).
Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл.

На 16 март 1890 г. в Лом е роден Милчо Тодоров Митев.
Завършва Военното училище през 1908 г., звание подпоручик, поручик 22.09.1911 г., капитан 01.01.1918 г., майор 01.04.1918 г.
Служи във 2-ри кавалерийски полк и Лейбгвардейски кавалерийски полк. Явява се на конкурсен изпит за летец-пилот и е избран в групата за обучение във Франция, фабрика „Сомер“.
Поради започването на Първата балканска война не успява да завърши подготовката си и е изпратен на служба в 1-во аеропланно отделение. Лети като наблюдател със Стефан Калинов и Джовани Сабели.
При сформиране на 3-то аеропланно отделение прелита на летище Урша и лети като наблюдател с Джовани Сабели на самолет „Воазен“.
След войната се завръща в кавалерията в състава на 3-ти и 2-ри кавалерийски полк. Участва в сраженията през Първата световна война.
Уволнен от армията на 14.12.1920 г. Назначен на служба в Българското консулство в Бреслау (Германия).
Умира през 1942 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}